Statul către austriecii de la Petrom: Vrem Arpechimul, dar să fie ieftin

Statul român şi-a exprimat ferma intenţie de a cumpăra rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom însă patronii austrieci trebuie să accepte un preţ mai mult decât decent, potrivit stării actuale a activului şi condiţiilor de piaţă, spun reprezentanţi din Guvern. Declaraţiile acestora vin după ce ministrul Economiei, Ion Ariton, a spus că vrea să înceapă negocierile cu Petrom şi OMV iar directorul companiei austriece, Gerhard Roiss, a arătat, la rândul său, disponibilitate pentru a vinde rafinăria.

Vehiculul statului ar urma să fie compania Oltchim, care va trebui să se împrumute de la bănci dar va beneficia de garanţia statului

„Ţinând cont că Arpechim este închisă şi Petrom nu are niciun gând cu ea, ar trebui ca austriecii să fie întelegători la preţ. Să fim serioşi, i-ar costa mai mult s-o taie şi s-o vândă la fier vechi pentru că, după aceea, ar trebui  să-şi ecologizeze terenul”, a spus, pentru Money.ro, Tudor Şerban, consilier al ministrului Ariton. Potrivit acestuia, nu există decât varianta Oltchim pentru achiziţionarea rafinăriei.

Oficialul citat s-a ferit să facă vreo referire concretă la un preţ maximal pe care statul, prin Oltchim, ar fi dispus să-l ofere mulţumindu-se să spună că „poate fi un milion de euro, două milioane, poate cinci”.

La rândul său, directorul Oltchim, Constantin Roibu a precizat că Arpechim poate fi cumpărată doar cu credite de la bănci garantate de stat. „Am avut discuţii cu cei de la Petrom însă nu vă pot spune niciun detaliu financiar”, arătat Roibu.

Discuţiile dintre stat şi Petrom pe tema Arpechim există de trei ani însă fără niciun rezultat.

Arpechim este închisă de anul trecut. Oficialii Petrom au precizat că nu mai există şanse ca rafinăria să mai activeze în cadrul companiei. Mai mult de 3.000 de angajaţi ai rafinăriei au fost trimişi în şomaj.
Oltchim este una dintre cele mai indatorate companii de stat, cu debite de 2,2 miliarde de lei. Guvernul s-a angajat să pună management privat la conducerea ei până la sfârşitul acestui an.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed