Statul devine tot mai sărac. Deficitul bugetar a ajuns la 5,2% în primele 10 luni din 2009 (VIDEO)

0

Gheorghe Pogea dă drept cauze lipsa resurselor, scăderea cererii interne şi a celei externe. Mai rău este că în România, la fel ca în multe alte state europene, guvernează în continuare incertitudinea.

„Datorită scăderii business-ului în economie ca urmare a efectelor crizei financiare, s-a generat criza economică, cifra dumneavostră de afaceri a scăzut în consecinţă. Veniturile statului au scăzut cu 17,6 miliarde”, a declarat ministrul interimar al Finanţelor Gheorghe Pogea.

Dar nu din cauza colectării s-a întîmplat acest lucru, spune ministrul interimar Gheorghe Pogea. O cauză o reprezintă creşterea cheltuielilor. De exemplu, rata medie de creştere anuală a cheltuielilor sociale este de 45%, spune oficialul. Ceea ce înseamnă scăderea veniturilor şi dezechilibre majore.

Peste două treimi din cheltuieli, de 64 miliarde reprezinte cheltuieli de asistenţă socială. 45 de miliarde reprezintă cheltuielile din sistemul public, cu salariile. În această perioadă singurii care au suferit din pricina crizei au fost cei din mediul privat”, a mai adăugat Pogea.

Gheorghe Pogea a mai declarat că mediul de afaceri a fost suficient de responsabil pentru a-şi menţine angajaţii. Unii au scarificat marjele de profit pentru a-şi păstra salariaţii, aşa încît ieşirea din criză să îi prindă pe panta ascendentă.