Sterling vrea să-şi vândă concesiunile din Marea Neagră (VIDEO) Cum comentaţi?

0

Sterling Resources vrea să-şi vândă drepturile de concesiune din perimetrele Pelican şi Midia încă din momentul în care România a câştigat procesul de la Haga pentru delimitarea platoului maritim, spune deputatul Cristian Petrescu. Informaţia a fost confirmată şi de directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi.

Sterling încearcă să îşi vândă această creanţă către firme care au capacitatea de a exploata acolo gaze, pentru că, după părerea mea, Sterling nu are aceasta capacitate. Nu prea se justifică rezilierea acestui contract. interesul nostru este sa mentinem contractul si sa incercam sa obtinem cat mai repede gaze din acel câmp. Vorbim de sute de milioane care ar trebui investite pentru a obţine o cantitate de gaze. Pana atunci România trebuie să participe cu sute de milioane de euro şi nu avem nicio garanţie că acolo vom găsi atâtea gaze cât să justifice această intervenţie a statului”, a declarat la Business Box Cristian Petrescu, membru Comisia Industrii  din Camera Deputaţilor.

„Compania Sterling, conform acordului petrolier în vigoare, are dreptul să cedeze aceste părţii, urmând să preia drepturile şi obligaţiile asumate în acordul petrolier. Condiţiile pe care le poate pune statul este ca cel care preia acordul petrolier, să preia drepturile şi obligaţiile asumate de deţinătorul anterior”, a precizat Alexandru Pătruţi, director ANRM.

„Statul român trebuie să-şi reconsidere poziţia. Ar trebui ca statul să reintre în drepturi şi să renegocieze orice forma de asociere, că e vorba de asociere, de concesiune, de coparticipare, de vanzare, dar ar trebui ca statul român sa porneasca de la zero”, este de părere deputatul PSD Şerban Nicolae.

La finalul anului trecut, guvernul a cedat companiei Sterling Resources dreptul de împărţire a producţiei rezervelor de gaze din perimetrele Pelican şi Midia.

„Cred că este vorba de 1,25 milioane de metri cubi, până la 10 milioane ce spunea ANRM. Se pare totuşi, că a fost o singura sonda care a forat acolo, deci după părerea mea nu poate fi evaluat corect cuantumul acestui zăcământ şi care ar fi beneficiul statului”,  a mai adăugat Cristian Petrescu.

Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, între ANRM şi Sterling Resources Ltd., are o durată de 30 ani contractuali calculaţi de la data intrării în vigoare a ESPA (n.r. adică a Contractului de Explorare şi Împărţire a Producţiei încheiat între Rompetrol SA şi Enterprise Oil Exploration Limited şi Canadianoxy (România) Ltd, la 6 august 1992), cu dreptul de prelungire cu o perioadă adiţională de până la 15 ani, conform prevederilor art. 27 alin. (2) din Legea Petrolului„, potrivit actului adiţional.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Investitorul Sterling Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, acţiunile sale tranzacţionându-se sub simbolul “SLG”. Sterling Resources Ltd. desfăşoară operaţiuni petroliere în Marea Britanie (atât în Marea Nordului cât şi pe uscat), în Franţa şi în România (atât pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cât şi în Marea Neagră – Perimetrele Pelican şi Midia).

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!