Strategia europeană pentru transferurile de afaceri – un nou început pentru antreprenoriatul românesc

Cumpărarea unei afaceri este o alternativă excelentă la clasicul start-up. De cele mai multe ori, este mult mai avantajos (atât pe termen scurt, cât și pe termen lung) să cumperi o afacere existentă decât să începi de la zero, iar acest lucru este susținut și promovat inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Datele Comisiei Europene arată că, la nivel european, aproximativ 450.000 de afaceri și peste două milioane de angajați trec prin procesul de schimbare a proprietarului business-ului. Din păcate, tot aceleași date arată și că există o posibilitate foarte mare ca aproximativ o treime dintre aceste transferuri să nu poată fi duse până la capăt, din diferite considerente.

Deși Comisia Europeană consideră atât transferul de afaceri, cât și programele tip start-up la fel de esențiale pentru construire unui mediu de afaceri dinamic și prosper, nu trebuie decât să ne uităm în jur ca să constatăm faptul că, cel puțin deocamdată, în România se vede mai degrabă afinitatea autorităților publice competente și antreprenorilor pentru înființarea unei companii noi.

Tot Comisia Europeană a identificat câteva bariere importante, care stau în calea implementării mai rapide a transferurilor de afaceri ca o practică absolut firească și necesară pentru IMM-uri. Dintre acestea, menționăm și noi aici câteva bariere, pe care cu siguranță le putem identifica și în mediul de afaceri din România: lipsa conștientizării beneficiilor vânzării și cumpărării de afaceri în rândul unei mase critice de antreprenori; calitatea și accesul la servicii de consultanță specializată; ambiguități legale și lipsa unei strategii naționale, bazată pe studii socio-economice.

Totuși, chiar și în aceste condiții, la orizont se prefigurează deja un nou trend, care aduce în centru strategiile de scale-up și transferurile de afaceri, ca modalități alternative de acces în mediul de business, mai ales în rândul proprietarilor de IMM-uri cu valori de până în 10 milioane de euro.

Deși nu avem încă date oficiale referitoare la numărul de transferuri închise în fiecare an (pentru acest segment de piață), ne putem folosi de alți indicatori care să ne ofere o perspectivă asupra fenomenului: numărul în creștere de portaluri pentru afaceri de vânzare, abordarea subiectului în cadrul mai multor emisiuni transmise la televiziuni naționale și emergența unei rețele de brokeri de afaceri și specialiști în domeniu. Deja putem considera că proprietarul unei afaceri de vânzare din Iași, de exemplu, poate găsi cu ușurință un consilier calificat în zona Moldovei.

Să ne întoarcem însă la planurile Uniunii Europene pentru transferurile de afaceri: cea mai recentă strategie pentru IMM-uri a Comisiei face trimitere către concepte precum sustenabilitate și digitalizare în afaceri, aplicate inclusiv în cazul piețelor de afaceri de vânzare. Celelalte două componente de căpătâi ale strategiei pentru IMM-uri sunt facilitarea accesului pe piață (prin scale-up și transferuri de afaceri) și îmbunătățirea accesului la finanțare – un elemente esențial atât pentru start-up, cât și pentru scale-up sau transferul unei afaceri.

În încheiere, ne place să credem că viitorul apropiat va fi marcat nu de o nouă infuzie de companii start-up (dintre care mai mult de jumătate nu ajung la „vârsta” de cinci ani), ci de strategii coerente pentru creșterea afacerilor deja existente. Parte din acest domeniu sunt și vânzarea și cumpărarea de afaceri – două fațete ale aceleiași monede, care, după cum arată exemplele statelor din vestul Europei sau America, vor crea un mediu de afaceri mai prosper, dinamic, în care fiecare antreprenor își poate găsi locul. Desigur, toate acestea pot fi atinse doar prin parteneriate public-privat: Uniunea Europeană dă tonul, autoritățile publice competente pot realiza programe-suport pentru vânzătorii și cumpărătorii de afaceri, iar cele câteva firme care au deja acest obiect de activitate pot participa prin cunoștințele, experiența și rețeaua lor de parteneri naționali și internaționali.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed