SUA și-au pierdut rabdarea: Ce mesaj îi transmite liderului nord coreean

La summitul din iunie din Singapore, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au ajuns la un acord care prevede renunţarea de către Phenian la programul său nuclear, însă cele două ţări încă nu au făcut paşi concreţi pentru a atinge acest obiectiv.

 

„Mingea este în terenul Coreei de Nord”, le-a spus Haley jurnaliştilor în timpul unei vizite în Columbia, unde a participat la ceremonia de învestire a noului preşedinte columbian Ivan Duque şi unde s-a întâlnit cu migranţi care au fugit din Venezuela.

 

„Trebuie să înţeleagă că membrii comunităţii internaţionale încă aşteaptă ca ei (nord-coreenii) să renunţe la programul nuclear şi suntem dispuşi să aşteptăm dacă ei vor să aşteptăm, însă nu suntem dispuşi să aşteptăm prea mult”, a spus Haley.

 

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat marţi că secretarul de stat american Mike Pompeo este pregătit să se întoarcă în Coreea de Nord pentru o altă întrevedere cu Kim Jong Un.

 

Nikki Haley a afirmat că Pompeo a transmis Phenianului solicitări „ferme” din partea SUA şi că Washingtonul nu va slăbi sancţiunile asupra Coreei de Nord. Rusia şi China au sugerat ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să discute o relaxare a sancţiunilor împotriva Phenianului după întâlnirea din Singapore din 12 iunie între Trump şi Kim.

 

Ministrul de externe al Coreii de Nord s-a declarat sâmbătă din ce în ce mai alarmat de atitudinea Statelor Unite faţă de ţara sa izolată, care însă a rămas ferm angajată să pună în aplicare acordul nuclear la care a ajuns cu Washingtonul în iunie.

 

Statele Unite şi Coreea de Nord s-au angajat să pună capăt programului nuclear al Nordului, precum şi asupra păcii în Peninsula Coreea într-un acord la care au ajuns liderii lor la sfârşitul lunii iunie la Singapore, relatează Agerpres, citând Reuters.

 

“RPDC îşi menţine ferm hotărârea şi angajamentul de a implementa Declaraţia Comună RPDC-SUA în mod responsabil şi cu bună credinţă”, a declarat Ri Yong Ho, referindu-se la ţara sa cu numele ei oficial, Republica Populară Democrată Coreeană.

 

“Cu toate acestea, sunt alarmante acţiunile insistente manifestate în SUA de a se întoarce la trecut, departe de intenţia liderului lor”, a adăugat el.

 

Articolul integral pe CAPITAL

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed