Suntem în mijlocul unei revoluții! De ce MAȘINILE ELECTRICE vor domina lumea mai repede decât ne așteptăm

Suntem în mijlocul celei mai mari revoluții în domeniul automobilismului, de când prima linie de producție a lui Henry Ford a început funcționeze în 1913. Și probabil evoluția va fi mult mai rapidă decât își imaginează foarte mulți.

 

Jaguar intenționează să vândă doar mașini electrice din 2025, Volvo din 2030 și săptămâna trecută compania britanică de autovehicule sport Lotus a spus că va urma exemplul, vânzând doar modele electrice din 2028.

Jaguar intenționează să vândă doar mașini electrice din 2025

 

 

Și nu sunt doar mărci premium.

General Motors spune că va produce numai vehicule electrice din 2035, Ford susține că toate vehiculele vândute în Europa vor fi electrice din 2030 și VW precizează că 70% din vânzările sale vor fi electrice din 2030. În plus multe guverne din întreaga lume își stabilesc obiective pentru a interzice vânzarea de vehicule pe benzină și diesel, fapt ce va da un impuls procesului.

Sfârșitul motorului cu ardere internă este inevitabil o revoluție tehnologică. Iar revoluțiile tehnologice tind să se întâmple foarte repede.

Această revoluție va fi electrică

 

Conform BBC, piața vehiculelor electrice se referă la locul unde se afla internetul la sfârșitul anilor 1990 sau începutul anilor 2000. Pe atunci, a existat o mare vâlvă despre acest lucru nou, cu computerele care erau legate între ele.

Citește și Tesla, supusă unor presiuni sporite din partea autorităţilor de reglementare chineze, în urma unui protest al unei cliente nemulţumite, la Shanghai, devenit viral

Jeff Bezos înființa Amazon, iar Google începea să muște din cotele de piață ale Altavista, Ask Jeeves și Yahoo. Iar aceste companii au avut evoluții spectaculoase în doar câțiva ani.

Piața vehiculelor electrice de azi este precum era Internetul la începutul anilor 2000, susține Justin Rowlatt de la BBC

Dar internetul, ca toate noile tehnologii de succes, nu a urmat o cale liniară către dominația lumii. Creșterea sa a fost explozivă și perturbatoare, zdrobind afacerile existente și schimbând modul în care facem aproape totul. Și a urmat un model familiar, cunoscut tehnologilor ca o curbă S.

Călătorind pe curba S a internetului

 

Este de fapt un S alungit. Ideea este că inovațiile încep încet, interesând doar pe câțiva dintre tocilari. Acum, EV-urile se află aici, la capătul inferior înclinat de jos al curbei S.

 

Pentru internet, graficul începe la 22:30 pe 29 octombrie 1969. Atunci un computer de la Universitatea California din Los Angeles a fost legat de un altul, de la Universitatea Stanford, instituție aflat la la câteva sute de mile distanță. Cercetătorii au tastat un L, apoi un O, apoi un G. Sistemul s-a prăbușit înainte de a putea completa cuvântul „conectare”.

 

Curba S.
1 linie transparentă

 

Un deceniu mai târziu, erau încă doar câteva sute de computere în rețea, dar ritmul schimbării accelera.

În anii 1990, cei mai pricepuți în tehnologie au început să cumpere computere personale. Pe măsură ce piața a crescut, prețurile au scăzut rapid, iar performanțele s-au îmbunătățit rapid, încurajând tot mai mulți oameni să se conecteze la internet.

S începe aici să meargă în sus, creșterea devine exponențială. Până în 1995 erau aproximativ 16 milioane de persoane online. Dar în 2001, erau 513 milioane de oameni.

Acum sunt mai mult de trei miliarde. Ce se întâmplă în continuare este că S-ul nostru începe să se încline din nou spre orizontală.

Rata de creștere încetinește, deoarece practic toată lumea care dorește să fie este acum online.

Dispretul lui Jeremy Clarkson

 

Am văzut același tipar de început lent, creștere exponențială și apoi o încetinire către o piață matură la smartphone-uri, fotografie, chiar și la antibiotice.

Motorul cu ardere internă de la începutul secolului trecut a urmat aceeași traiectorie. La fel și mașinile cu aburi și tipografiile. Și vehiculele electrice vor face același lucru.

De fapt, aceste vehicule au un trecut mult mai consistent decât internetul. Prima mașină electrică brută a fost dezvoltată de inventatorul scoțian Robert Anderson, în anii 1830.

Dar abia în ultimii ani tehnologia a fost disponibilă la prețurile care o fac competitivă.

Fostul prezentator Top Gear și dealer de mașini second-hand Quentin Willson ar trebui să știe. Conduce vehicule electrice de mai bine de un deceniu.

EV1, în 1998, a fost prima încercare a GM de a folosi o mașină electrică. A fost un eșec

El a condus acum 20 de ani EV1-ul faimos al General Motors. A costat un miliard de dolari să fie dezvoltat, dar GM a spus că este un produs defect, care a distrus toată producția de EV-uri, cu excepția a aproximativv 1.000 de vehicule care au ieșit de pe banda de producție.

Autonomia EV1 a fost îngrozitoare – aproximativ 50 de mile – dar domnul Willson a fost cucerit. „Îmi amintesc că m-am gândit că acesta este viitorul”, a declarat acesta pentru BBC.

El a spus că nu va uita niciodată disprețul care a iradiat de la colegul prezentator Top Gear, Jeremy Clarkson, când i-a arătat prima sa mașină electrică, un Citroen C-Zero, un deceniu mai târziu.

Și lucrurile s-au schimbat. Wilson susține că nu mai este stresat că va rămâne fără baterie când conduce o Tesla Model 3, cea mai nouă achiziție a sa. El spune că face aproape 300 de mile cu o singură încărcare și accelerează de la 0 la 60 în 3,1 secunde. „Este extrem de confortabil, aerisit, luminos. Este o bucurie completă. Și ți-aș spune fără echivoc acum că nu m-aș mai întoarce niciodată la mașinile cu benzină sau motorină. Am văzut îmbunătățiri masive la motoarele care conduc vehiculele electrice, la computerele care le controlează, la sistemele de încărcare și la designul mașinii.”, a adăugat acesta.

Dar schimbările de performanță pe care le-a experimentat domnul Willson sunt în mare parte posibile datorită îmbunătățirilor aduse inimii nebătătoare a vehiculelor, și anume bateria.

Modelul Tesla 3
Tesla Model 3 este cea mai bine vândută mașină electrică din lume

Cea mai izbitoare schimbare se referă la prețuri. Cu doar un deceniu în urmă, a costat 1.000 USD pe kilowatt oră de energie a bateriei, spune Madeline Tyson, din grupul de cercetare a energiei curate din SUA, RMI. Acum costă 100 $ (71 GBP).

Acesta este considerat a fi momentul în care EV-urile devin mai ieftine decât vehiculele cu ardere internă echivalente.

Dar, spune doamna Tyson, când luați în calcul costul combustibilului și al întreținerii – vehiculele electrice au nevoie de mult mai puțin. Destule vehicule electrice sunt deja mai ieftine decât alternativa pe benzină sau motorină.

În același timp, densitatea energiei – cât de multă putere puteți încărca în fiecare baterie – continuă să crească.

De asemenea, durează mai mult.

Anul trecut, prima baterie din lume capabilă să alimenteze o mașină pentru un milion de mile a fost dezvăluită de producătorul chinez de baterii , CATL.

Companiile care conduc flote mari de mașini precum Uber și Lyft sunt cele care conduc trecerea de la ardere internă la electric, deoarece economiile sunt mai mari pentru mașinile cu kilometri mulți.

Dar, spune Tyson, pe măsură ce prețurile continuă să scadă, clienții cu amănuntul vor apărea tot mai mulți.

Cât de repede se va întâmpla?

Răspunsul este: foarte rapid.

La fel ca internetul din anii 90, piața mașinilor electrice crește deja exponențial.

Vânzările globale de mașini electrice au crescut în 2020, crescând cu 43% până la un total de 3,2 milioane, în ciuda vânzărilor globale de mașini care au scăzut cu o cincime în timpul pandemiei.

Vânzări globale de mașini electrice
1 linie transparentă

Aceasta reprezintă doar 5% din vânzările totale de mașini, dar arată că intrăm deja în partea abruptă a S.

Până în 2025, 20% din toate mașinile noi vândute la nivel global vor fi electrice, conform celei mai recente prognoze a băncii de investiții UBS.

Vânzările vor ajunge la 40% până în 2030 și, până în 2040, practic fiecare mașină nouă vândută la nivel global va fi electrică, spune UBS.

Motivul este datorat unei alte curbe – ceea ce producătorii numesc „curba abruptă de învățare”.

Cu cât facem ceva mai mult, cu atât reușim mai bine să-l facem și cu atât mai ieftin se face. De aceea, computerele, aparatele de bucătărie și – da – mașinile pe benzină și diesel, au devenit atât de accesibile.

Tot mai multe fabrici reduc prețul bateriilor pentru mașinile electrice

Același lucru s-a petrecut și cu prețul bateriilor și, prin urmare, cel al mașinilor electrice.

Suntem pe punctul de a ne schimba, spune Ramez Naam, co-președintele pentru energie și mediu la Universitatea Singularity din California. El crede că de îndată ce vehiculele electrice vor deveni competitive în raport cu costurile cu vehiculele cu combustibili fosili, acestea se vor vinde tot mai mult.

Cu siguranță va fi un boom, crede El-Musk, autointitulatul șef al Tesla, Elon Musk. Luna trecută el le spunea investitorilor că Modelul 3 a devenit cel mai bine vândut sedan premium din lume și prezicea că modelul Y, mai nou și mai ieftin, va deveni cel mai bine vândut automobil de orice fel.

„Am văzut o schimbare reală în percepția clienților cu privire la vehiculele electrice, iar carerea pentru mașinile noastre este cea mai bună pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Musk la ședință.

Până la momentul când mașinile electrice le vor scoate pe bară pe cele pe benzină și motorină vor mai dura mulți ani. Cel mai important aspect al acestei treceri de la ardere internă la electric este infrastructura. Toată lumea trebuie să-și poată încărca mașinile cu ușurință și ieftin, indiferent dacă are sau nu o curte la domiciliu.

Acest lucru va necesita muncă și investiții, dar se va întâmpla, la fel cum o vastă rețea de stații de benzină a apărut rapid pentru a alimenta mașinile acum un secol.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed