x


  • EUR
    4.8316
    USD
    4.0780
string(16) "instant-articles"

Teheranul amenință SUA: Războiul cu Iran este “MAMA tuturor războaielor”

Pacea cu Iranul este mama păcii şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat, avertizând încă o dată că transportul maritim ar putea să nu fie sigur în Strâmtoarea Ormuz, relatează Reuters.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.08.2019, 18:04

 

 

“Republica Islamică Iran este în favoarea negocierilor şi, dacă Statele Unite doresc într-adevăr să discute, în primul rând trebuie să ridice toate sancţiunile”, a menţionat de asemenea Hassan Rouhani, subliniind că ţara sa trebuie să exporte din nou petrol.

 

În discursul rostit la Ministerul de Externe, preşedintele Rouhani l-a salutat pe ministrul de externe Mohammad Javad Zarif căruia SUA i-au impus sancţiuni la 31 iulie.

 

Tensiunile au crescut între Iran şi Occident de anul trecut, când Statele Unite s-au retras din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 care prevedea încetarea programului nuclear al Republicii Islamice în schimbul unei reduceri a sancţiunilor economice.

 

Alimentând temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale, Gardienii Revoluţiei din Iran au sechestrat luna trecută petrolierul britanic Stena Impero în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru o presupusă încălcare a legislaţiei maritime, după ce infanteria marină britanică participase la reţinerea în Gibraltar a unui petrolier iranian suspectat că transporta ţiţei spre Siria.

 

”O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Ormuz să fie gratuită pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie gratuită pentru noi”, a spus Rouhani.

 

Aproximativ o cincime din traficul petrolier mondial trece prin strâmtoarea strategică Ormuz.

 

Corpul Gardienilor Revoluţionari din Iran (IRGC) a reţinut duminică un petrolier străin în Golf care transporta ilegal combustibil pentru unele state arabe şi a reţinut şapte membri ai echipajului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

 

Regatul Unit a anunţat luni că se va alătura unei misiuni de securitate maritimă în Golful Persic, sub conducerea Statelor Unite, pentru a asigura protecţie navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz, notează Reuters. AGERPRES