Virusul Ebola, o bombă biologică?

Virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane în Marea Britanie, a declarat un expert de la Universitatea Cambridge. În timp ce temerile cresc cu privire la răspândirea bolii în Africa de Vest, expertul în antropologie biologică Peter Walsh a declarat că deşi riscul ca virusul să ajungă în Marea Britanie este mic, grupări precum Al-Qaida l-ar putea folosi pentru a crea o armă.

 

 

Walsh susţine că chiar dacă un pasager al unei curse aeriene aduce fără să vrea Ebola în Marea Britanie, medicii sunt capabili să oprească răspândirea virusului. „Un risc mai mare şi mai grav este ca o grupare să reuşească să folosească virusul şi să îl răspândească prin explozia unei bombe într-o zonă foarte populată”, a declarat Walsh pentru The Sun. „Doar câteva laboratoare din lume deţin virusul Ebola, iar ele sunt foarte bine protejate. Riscul este ca un grup terorist să încerce să obţină virusul din Africa de Vest”, a explicat el.

 

 

Epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola a provocat moartea a 887 de persoane în Africa, potrivit unui nou bilanţ făcut public luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acest bilanţ mai anunţă 1.603 cazuri înregistrate în patru ţări din Africa de Vest, şi anume 485 în Guineea (340 confirmate şi 12 suspecte), între care 358 mortale, 468 în Liberia (129 confirmate, 234 probabile şi 105 suspecte), între care 255 mortale, 646 în Sierra Leone (540 confirmate, 46 probabile şi 60 suspecte), între care 273 mortale, şi patru în Nigeria (niciunul confirmat, 3 probabile şi unul suspect), între care unul mortal.

 

 

Bilanţul epidemiei de febră hemoragică din Africa de Vest, cauzat în mare parte de virusul Ebola, nu încetează să se agraveze. Un bilanţ precedent al OMS anunţa peste 1.300 de cazuri şi 729 de morţi la 27 iulie.

 

 

Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed