AcasăMoney&PeopleTextul unui interviu acordat de generalul Charles de Gaulle, vândut la licitaţie...

Textul unui interviu acordat de generalul Charles de Gaulle, vândut la licitaţie cu 14.400 de euro

Licitaţia a avut loc marţi, în oraşul francez Vendôme şi a fost coordonată de comisarul de licitaţie Aymeric Rouillac, informează AFP.

 

Documentul a fost achiziţionat de Muzeul literelor şi manuscriselor din Paris, care a anunţat că îl va expune în curând în public.

 

Acest interviu pe patru pagini, redactat la o maşină de scris, a fost realizat pe 17 mai 1943, în momentul în care generalul de Gaulle întruchipa în faţa aliaţilor legitimitatea Franţei libere, a precizat Aymeric Rouillac.

 

“Este un preţ foarte bun. 12.000 euro după bătaia finală a ciocanului şi 14.400 euro cu taxe”, a precizat acelaşi comisar de licitaţie.

 

Interviul, care nu a fost niciodată difuzat în timpul războiului, era iniţial destinat presei scrise.

 

“Conduita mea din 18 iunie 1940 avea ca scop finalizarea, prelungirea politicii stabilite de guvernul Reynaud din care făceam parte şi eu”, afirma Charles de Gaulles în acel interviu.

 

Documentul reprezintă “singura mărturie cu caracter privat” a unui text care este perceput în Franţa ca fiind actul fondator al Rezistenţei franceze, a declarat Aymeric Rouillac, referindu-se la textul acestui interviu, care conţine note şi corectări scrise de Charles de Gaulle.

 

Textul provine din arhivele lui Jean Oberlé, unul dintre prezentatorii emisiunii “France Libre” difuzată de postul BBC, la Londra, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre nepoţii lui Jean Oberlé, decedat în 1961, a scos documentul la vânzare.

 

Versiunea scoasă la licitaţie conţine numeroase corecturi manuscrise, dictate de Charles de Gaulle lui Jean Oberlé.

Ultimele Articole