Top 10 judeţe care fac comerţ exterior. Moldova nici nu contează

În primele nouă luni ale acestui an, Bucureştiul a exportat bunuri de 3,6 miliarde de euro şi a importat de aproape nouă miliarde de euro fiind, de departe, cel mai mare comerciant al ţări, potrivit datelor de la Statistică, obţinute de Money.ro. Cele mai exportate produse sunt cazanele, turbinele şi motoarele în valoare de 480 de milioane de euro. Aceleaşi produse conduc şi la importuri fiind cumpărate de 1,3 miliarde de euro.

Al doilea în topul exportatorilor este Argeşul pe teritoriul căruia se află amplasată fabrica Dacia. Astfel, cele mai exportate produse sunt autovehiculele, tractoarele şi alte vehicule terestre care s-au vândut de 1,5 miliarde de euro. La importuri Argeşul este pe locul şase cumpărând din străinătate automobile, părţi de autovehicule, cazane şi aparatură electrică.

Timişul este pe locul trei atât la exporturi cât şi la importuri. Vinde maşini şi aparatură electrică şi cumpără aceleaşi lucruri însă balanţa comercială este pozitivă.

Clujul, cu a sa fabrică Nokia, ocupă locul patru şi la exporturi şi la importuri. Cele mai tranzacţionate produse sunt cele din categoria aparatelor electrice. Balanţa comercială este negativă.

Şi Braşovul este un mare comerciant al ţării. Judeţul transilvănean exportă produse de 1,06 miliarde de euro în special automobile şi tractoare şi importă de 1,02 miliarde de euro cazane, turbine şi autovehicule.

Alte judeţe care se mai găsesc în top 10 comercianţi mai sunt Arad, Sibiu şi Constanţa. Ilfovul este, oarecum un paradox. Deşi este al doilea cel mai mare importator al ţării cu două miliarde de euro nu figurează, deloc, în topul exportatorilor în ciuda faptului că există foarte multe fabrici şi făbricuţe în împrejurimile Bucureştiului.

Niciun judeţ din Moldova nu figurează în topul celor mai mari comercianţi ai ţării.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed