Topul celor mai mari vânzători de arme din lume

În vârful clasamentului s-a plasat BAE Systems, companie din Marea Britanie, care a devenit astfel prima companie din afara Statelor Unite care a ocupat vreodată topul 100 al celor mai mari producători de arme din lume. Pe următoarele 4 poziţii ale clasamentului întocmit de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI ) şi publicat azi, se află Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics (toţi din Statele Unite).

“Ocuparea primului loc în topul 100 al producătorilor de armament de către BAE Systems este importantă din mai multe motive” crede dr. Susan Jackson, specialistul SIPRI în industria armamentului. “Deşi compania provine din Marea Britanie, mai bine de jumătate din afacerile sale provin din statele Unite. BAE demonstrează internaţionalizarea accentuată a industriei de armament şi atractivitatea pieţei americane”.

Anul trecut, vânzările diviziei Land and Armament a BAE Systems aproape s-au dublat, de la 7 la 12 miliarde de dolari, cauza principală fiind vânzările către guvernul american de vehicule MRAP (protejate împotriva ambuscadelor şi atacurilor cu mine) pentru războaiele din Afghanistan şi Irak.

Navistar and Almaz-Antei – noii intraţi în top 20

Compania americană Navistar a intrat pe locul 20 în topul SIPRI 100, cu vânzări către departamentul de apărare al Statelor Unite în valoare de 3.9 miliarde de dolari. Cifra de afaceri din 2008 a Navistar reprezintă o creştere de 960 la sută a vânzărilor, în 2007 acestea urcând doar până la 368 milioane de dolari. În spatele acestei creşteri stau achiziţiile guvernului american de vehicule M-ATV pentru războiul din Afghanistan.

Almaz-Antei, producător al sistemelor de apărare aeriană S-300 şi S-400, este prima companie rusească care intră în topul 20, aceasta înregistrând în 2008 vânzări în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Almaz-Antei şi-a triplat vânzările din 2003 până acum.

“Trendul ascendent al multor producători ruşi de armament are la bază o creştere pe termen lung a exporturilor dar şi o creştere de factură recentă a achiziţiilor de armament pentru uz domestic”, explică Jackson.

Baza de date SIPRI a industriei de armament

Baza de date SIPRI a industriei de armament a fost creată în 1989. Aceasta conţine date financiare şi de forţă de muncă ale companiilor producătoare de armament din ţările OECD şi din cele în curs de dezvlotare, în afara Chinei. Începând cu 1990, SIPRI a publicat datele celor mai mari 100 de asemenea companii din Yearbook-ul SIPRI.

Vezi aici în întregime clasamentul SIPRI

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed