x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(5) "banci"

TREI bănci din România, printre cele mai profitabile din EUROPA

Banca Transilvania, BCR și BRD au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului - cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorității Bancare Europene (ABE), analizate de Profit.ro. Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, însă cu un ritm mai redus decât în anii anteriori.

Autor: Mihai Voican | Sursa: PROFIT.RO | Publicat: 11.10.2018, 9:12

Randamentul capitalurilor a fost de 21,2%, în creștere cu 2,1 puncte procentuale față de trimestrul I și cu 5,8 puncte față de jumătatea anului trecut. În topul clasamentului mai sunt băncile din Ungaria, cu un randament de aproape 18%, și Bulgaria, Lituania și Letonia, cu circa 13%. De cealaltă parte, băncile din Grecia sunt pe pierdere, iar cele din Cipru au înregistrat un randament de 1,3% – în ambele țări sistemele bancare trecând prin mari probleme. Media UE a fost de 7,2%, nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut și în ușoară îmbunătățire față de primul trimestru din acest an (+0,4 pp).

Statistica UE se bazează pe cele mai importante 187 de bănci din țările membre. În cazul țărilor cu sisteme bancare mai mici, inclusiv în cel al României, au fost selectate cele mai mari trei bănci de importanță sistemică – Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD Societe Generale. Dacă adăugăm și restul băncilor din piață, randamentul mediu al capitalurilor a fost de 15,7% la jumătatea anului, potrivit datelor BNR. Întregul sistem bancar din România a făcut un profit consolidat de 3,6 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017.

Articolul integral pe PROFIT.RO