Turismul Greciei, afectat serios de greve

Amatorii de vacanţe se gândesc de două ori înainte să aleagă ca destinaţie Grecia pentru că în ultima vreme o asociază mai mult cu protestele de stradă decât cu plaje şi ape cristaline. Primele rezultate sunt sumbre. Sezonul de vară a debutat cu zeci de mii de anulări şi pierderi pe măsură.

Turismul, pilonul principal al economiei greceşti dă semne îngrijorătoare. Pe fondul tensiunilor sociale generate de măsurile de austeritate, sezonul estival a adus în loc de obişnuitul aflux de turişti pierderi de zeci de milioane de euro pentru hotelieri. Ca să oprească hemoragia, guvernul grec a insituit luna trecută un comitet de criză. Însă bunăvoinţa din partea autorităţilor nu a fost de ajuns pentru că furia maselor este de neoprit. În cele mai recente incidente, munctitorii furioşi au blocat accesul turiştilor care au aşteptat şi 24 de ore ferry-boaturi care să îi ducă în insule.

” Este trist ce se întâmplă pentru că turismul este o parte importantă din economia Greciei. Această situaţie nu ajută turismul, nu înţeleg de ce se întâmplă. Tensiunile vor dăuna acestei ţări frumoase din care nu am apucat să vad mare lucru. Îmi doresc să vizitez, să mă bucur de ea fără să mai am parte de tot ceea ce se întâmplă aici..”, a declarat Isabella Cables, turist american.

” Am fost avertizaţi înainte să venim aici. Dar nouă ne place Grecia, ne plac grecii aşa că am decis să venim oricum. Data viitoare, însă, ne vom gândi de două ori înainte să venim aici, din păcate”, a precizat Petra Apell, turist din Suedia.

” Ne bucurăm că am venit în Grecia, ne distrăm, dar foarte multă lume, când a auzit că venim aici a spus că suntem nebuni. Ne-au avertizat că vom ajunge în situaţii neplăcute, precum aceasta când o grevă te împiedică să ajungi unde vrei. Nu ne-am lăsat convinşi, am venit şi nu cred că situaţia ne va convinge să nu revenim.Însă cred că pe mulţi, tensiunile îi vor face să nu vină aici”, a completat un alt turist american, Rachel Muscat,

Turismul dă de muncă în Grecia unui sfert din populaţia activă şi reprezintă 17% din Produsul Intern Brut al statului elen. Însă acest sector de importanţă vitală pentru economia elenă traversează vremuri tulburi. Tensiunile sociale pun pe fugă turiştii. Statul caută cu disperare soluţii şi pentru început s-a angajat să suporte costruile turiştilor care din cauza grevelor care dezastrelor naturale staţionează pe teritoriul elen mai mult decât intenţionaseră.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed