UE va renunţa la investigaţiile legate de două firme chineze care voiau să participe la un parc solar în România

0

Comisia a lansat la 3 aprilie pentru a stabili dacă participanţii chinezi au beneficiat în mod excesiv de pe urma subvenţiilor în cadrul licitaţiei pentru un contract în valoare de aproximativ 610 milioane de euro.

Primul consorţiu investigat era alcătuit din ENEVO Group din România şi o filială a LONGi Green Energy Technology Co. Al doilea implica filiale ale companiei chineze de stat Shanghai Electric Group Co.

Breton a declarat că executivul european a luat act de retragerea LONGi Solar şi Shanghai Electric de la licitaţie şi, prin urmare, va închide investigaţia.

„Investim masiv în instalarea de panouri solare pentru a ne diminua emisiile de carbon şi facturile la energie – dar acest lucru nu ar trebui să se facă în detrimentul securităţii noastre energetice, al competitivităţii noastre industriale şi al locurilor de muncă europene”, a punctat Breton.

În conformitate cu regulamentul UE privind subvenţiile externe, care se aplică din iulie 2023, companiile sunt obligate să notifice Comisia Europeană, care trebuie apoi să evalueze dacă nu cumva subvenţiile primite permit companiilor să prezinte oferte excesiv de avantajoase.

De asemenea, Comisia a renunţat la prima investigaţie privind implicarea producătorului chinez de trenuri CRRC într-o licitaţie din Bulgaria, după ce acesta s-a retras.