UE vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne! Vor fi înlocuite cu unele mai puțin poluante

UE cere înlocuirea sobelor pe lemne cu cele pe bază de peleți sau de biomasă, de aceea una dintre instituțiile care luptă pentru decarbonizare la nivel European vine cu câteva propuneri.

Asociația Forestierilor susține însă că tranziția nu se poate face fără subvenționarea cu bani europeni, așa cum s-a întâmplat în alte state ale blocului comunitar, precum Germania, Austria sau Franța.

”Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.

Dacă în ceea ce privește pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleții și, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier poate aduce cu ușurință biomasa la gura sobei.

România are resursă și are nevoie de o astfel de tranziție. Asumarea acestei tranziții presupune, concret, elaborarea unui set de politici publice și o alocare serioasă de fonduri. Avem resursă și avem știința procesării lemnului. ASFOR are specialiști și își oferă sprijinul pentru dezvoltarea unor astfel de politici publice. Este important să demarăm această tranziție pentru a folosi mult mai eficient lemnul!”, se arată într-un comunicat emis de ASFOR.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed