Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, declară şeful diplomaţiei europene Josep Borrell

”Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică”, a declarat Borrell, întrebat de dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie.

”Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Statele occidentale au îngheţat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Oficialii UE au dezbătut în repetate rânduri dacă activele sancţionate ar putea fi utilizate pentru a reconstrui Ucraina când războiul se va sfârşi. Cu toate acestea, nu au fost depuse propuneri concrete.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a ameninţat că va lua măsuri legale împotriva SUA şi UE în încercarea de a debloca rezervele valutare şi de aur. Însă nu este clar când sau în ce jurisdicţie ar putea fi formulată o contestaţie juridică.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed