Ursula von der Leyen propune în PE retragerea unui proiect de lege pentru reducerea pesticidelor în Uniunea Europeană


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat marți retragerea unui proiect de lege cu privire la reducerea utilizării pesticidelor în UE, care a întâmpinat opoziție din partea eurodeputaților și a fost criticat în cadrul recentelor proteste ale fermierilor, conform Agerpres.

Proiectul legislativ, parte esențială a Pactului verde european, propus de Bruxelles în iunie 2022, avea ca obiectiv reducerea la jumătate până în 2030 a utilizării și riscurilor asociate produselor chimice fitosanitare în UE, comparativ cu perioada 2015-2017.

Propunerea, care a fost respinsă la finalul lunii noiembrie în Parlamentul European, pe fondul impasului în negocierile dintre state, „a devenit un simbol al polarizării”, a declarat ea în plenul PE de la Strasbourg. Von der Leyen a solicitat o revizuire „mai elaborată” a proiectului, adăugând că va propune comisarilor retragerea acestei propuneri, fără a exclude posibilitatea unei noi versiuni „mult mai elaborate, cu implicarea părților interesate”.

„Pe măsură ce Consiliul European se întrunea, fermierii din întreaga Europă ieșeau în stradă. Mulți se simt împinși într-un colț. Ei sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice, iar seceta și inundațiile le-au distrus recoltele și le-au amenințat animalele. Fermierii resimt, de asemenea, impactul conflictului rus. Inflația, creșterea costurilor cu energia și îngrășămintele îi afectează. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi pentru a produce alimente de calitate pe care le consumăm. Pentru aceasta, le datorăm recunoștință, mulțumiri și respect”, a subliniat Von der Leyen.

„Este adevărat că problemele s-au accentuat în ultimii ani. Fermierii noștri merită să fie ascultați. Știm că sunt îngrijorați de viitorul agriculturii și de viitorul lor ca fermieri. Dar ei sunt conștienți și că agricultura trebuie să treacă la un model de producție mai sustenabil, pentru ca fermele lor să rămână profitabile în anii următori. Și dorim să ne asigurăm că aceștia au controlul în acest proces”, a adăugat ea.

Von der Leyen a subliniat că „încrederea este fundamentul esențial pentru soluții viabile”. „De aceea am inițiat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE. Am invitat reprezentanți din sectorul agricol, comunitățile rurale, industria semințelor și îngrășămintelor, sectorul alimentar, precum și din sectorul financiar, grupuri de consumatori și de mediu și comunitatea științifică. Trebuie să analizăm împreună situația, să schimbăm idei și să dezvoltăm scenarii pentru viitor. Trebuie să depășim dezbaterile polarizate și să construim încredere. Încrederea este fundamentul crucial pentru soluții viabile”, a subliniat șefa CE.

„Sunt multe în joc pentru noi toți. Sistemul nostru european de producție alimentară este unic. Produsele din supermarketurile noastre reflectă diversitatea culturilor și tradițiilor noastre. Europa oferă cele mai sănătoase și de cea mai bună calitate alimente din lume. Le mulțumim fermierilor noștri. Ei joacă un rol central în acest sistem și, desigur, trebuie remunerați corect pentru acest lucru”, a completat ea.

Von der Leyen a pledat pentru conservarea naturii, afirmând că „banii nu sunt totul”. „Este adevărat că oferim un sprijin imens acestui sector. Politica noastră agricolă comună este susținută din bugetul UE. Banii sunt importanți, dar nu sunt totul. Resursele naturale sănătoase sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea randamentelor ridicate. Solul fertil a fost întotdeauna coloana vertebrală a mijloacelor de trai ale unui fermier. Dar 60-70% din solurile din Europa sunt acum în stare proastă. Putem inversa aceste tendințe și mulți fermieri fac exact acest lucru. Dar trebuie să facem mai mult”, a subliniat șefa CE.

Ea a mai spus că „protecția eficientă a naturii trebuie să ofere stimulente generoase pentru intervenție”. „Agricultorii au nevoie de argumente economice solide pentru măsurile de conservare a naturii – poate că nu le-am prezentat acest caz în mod convingător. Este necesar un stimulent real care să depășească simpla pierdere a randamentului. Subvențiile publice pot oferi astfel de stimulente, la fel și etichetarea premium, în colaborare cu comercianții cu amănuntul și procesatorii. Conservarea naturii poate avea succes doar printr-o astfel de abordare ascendenta și bazată pe stimulente. Pentru că doar atunci când fermierii noștri pot trăi de pe urma pământului, ei vor investi în viitor. Și doar atunci când ne atingem împreună obiectivele climatice și de mediu, fermierii vor putea continua să își câștige existența”, a concluzionat Ursula von der Leyen.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed