Vesti bune de la nemti

Guvernul de la Berlin miza în 2014 pe o creştere economică de 1,2%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional şi principalele institute economice germane prognozau o creştere de 1,3%.

Cifrele preliminare publicate arată că cea mai mare economie europeană a avut, în 2014, o performanţă mult mai bună decât în 2013 (când a înregistrat o creştere de 0,1%) şi semnificativ mai bună decât majoritatea partenerilor din zona euro. De exemplu, Guvernul francez mizează pentru 2014 pe o creştere de 0,4%.

După un debut în forţă la începutul anului, graţie temperaturilor favorabile, economia germană a încetinit în primăvară, pentru ca în trimestrul al treilea să evite la limită intrarea în recesiune, graţie unei creşteri de doar 0,1%. Însă ‘conjunctura s-a stabilizat la finele anului’, a declarat joi preşedintele Destatis, Roderich Egeler, într-o conferinţă de presă.

Cifrele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul patru urmează să fie publicate la mijlocul lunii februarie.

Destatis a informat că în 2014 exporturile Germaniei au crescut cu 3,7%, în timp ce consumul privat a crescut cu 1,1%, iar cheltuielile statului au urcat cu 1%. Investiţiile în echipamente, care au scăzut în 2012 şi 2013, şi-au revenit în 2014 cu o creştere de 3,7%. De asemenea, conturile publice ale Germaniei au înregistrat în 2014 un surplus de 0,4% din PIB.

Pentru 2015, Guvernul german mizează pe o creştere de 1,3%, însă, potrivit presei, Ministerul Economiei are de gând să revizuiască în sus această estimare, urmând ca ministrul Sigmar Gabriel să dea publicităţii noile cifre la finele acestei luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed