Vesti bune din Germania

Germania a înregistrat o un avans economic de 0,7% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de trimestrul precedent, peste aşteptările analiştilor, care au mizat pe o urcare cu 0,3% a produsului intern brut, pe fondul creşterii cererii interne, potrivit Oficiul federal de Statistică Destatis.

La nivelul anului trecut, cea mai mare economie europeană a consemnat o creştere de 1,6%, peste estimarea din luna ianuarie a Destatis, de 1,5%, potrvit Bloomberg şi Financial Times.

Economia germană a urcat cu doar 0,1% în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul scăderii investiţiilor, în timp ce în trimestrul al doilea PIB-ul s-a contractat cu 0,1%.

„Germania şi-a reluat rolul de motor al creşterii economice în zona euro. Incertitudinea geopolitică a avut un impact foarte limitat asupra evoluţiei economiei în trimestrul al patrulea, deşi resultatul poate fi pus şi pe seama vremii neobişnuit de blânde de la începutul iernii”, a declarat Johannes Mayr, economist la BayernLB în Munchen.

Preşedintele Destatis, Roderich Egeler, a explicat vineri că avansul economiei germane se datorează creşterii cererii interne, precum şi consumului privat din trimestrul al patrulea. De asemenea, investiţiile au contribuit semnificativ la rezultatele bune înregistrate de economie, pe fondul creşterii din sectorul construcţiilor.

Germania a înregistrat un excedent comercial record anul trecut, de 217 miliarde de euro, reprezentând 7,4% din produsul intern brut al ţării. Exporturile au urcat cu 3,7% anul trecut comparativ cu 2013, înregistrând un nivel record de 1.134 miliarde de euro. De asemenea, importurile au atins cel mai înalt nivel din istorie, ridicându-se la 916,5 miliarde de euro în 2014.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed