Vicepreşedintele Consiliului European pentru Cercetare: Ţările care nu investesc în educaţie vor pierde competitivitate (VIDEO)

„Putem spune că investiţiile mai mari în Cercetare şi Dezvoltare duc la o creştere economică mai mare. Pe de altă parte, ce nu putem spune este că dacă investeşti o anumită sumă în R&D vei câştiga atâtea puncte procentuale la PIB. Nu este un proces liniar. Există condiţii complexe care trebuie îndeplinite, trebuie să existe legislaţie în vigoare, trebuie să ai reglementări care să stimuleze investiţiile viitoare, trebuie să ai drepturile de proprietate intelectuală apărate”, a spus Helga Nowotny, vicepreşedinte ERC .

Ţările care nu pun accent pe inovare, nu numai în tehnologii noi ci şi în materie de politici sociale şi organizaţionale vor pierde mult din competitivitate atunci când economia îşi va reveni.

„Dacă nu investim acum, criza va fi şi mai devastatoare. Deci este un pariu cu viitorul în sensul că avem nevoie de oameni, trebuie să investim în educaţia oamenilor, ne îndreptăm rapid către conceptul de societate bazată pe cunoaştere şi nu doar de economie bazată pe cunoaştere. Va trebui să venim cu noi idei, inovaţii nu numai tehnologice ci şi sociale, organizaţionale. Toate acestea au nevoie de un grad ridicat de educaţie”, a adăugat Nowotny.

Există totuşi o explicaţie pentru lipsa de interes acordată acestor domenii de ţările abia intrate în Uniunea Europeană.

„E nevoie de un anumit grad de bunăstare economică pentru a putea investi mai mult în cercetare şi educaţie”, a mai spus vicepreşedinte ERC.

Oficialul european avertizează şi în privinţa efectelor sociale ale lipsei de investiţii.

„Am vazut încă din anii ’80 această largire a diferenţelor de venituri, în toate ţările, în SUA şi în UE. Această lărgire a prăpastiei dintre cei cu venituri foarte mari şi cei cu venituri foarte mici nu este sustenabilă din punct de vedere social”, a mai spus Nowotny.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed