Criza se va prelungi încă trei-cinci ani

Rep.: Cancelarul german, Angela Merkel, spunea într-un interviu la BBC că o retragere a Greciei din zona euro ar fi catastrofală. Credeţi că se va ajunge aici?

S.V.: Nu, în nici un caz. Zona euro este un pas înainte către o Europă federală, nu se face uşor aşa ceva, dar Grecia nu va ieşi din zona euro, indiferent care va fi costul pentru Germania sau pentru statele bogate. Va exista un cost al restructurării zonei euro, în aşa fel încât ea să fie mai funcţională şi de fapt un cost al renunţării la suveranitate de către statele europene, în favoarea unui proiect european, care este vital, atât pentru securitatea economică a Europei, cât şi pentru securitatea europeană, în general.

Rep.: Şi Spania are probleme. Premierul italian, Mario Monti, avertiza că Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultăţilor întâmpinate în privinţa stabilizării finanţelor publice. Monti recomandă Executivului de la Madrid să se concentreze pe tăieri în bugetul general. Credeţi că Spania va fi noua Grecie?

S.V.: Spania are probleme de costuri de funcţionare ale statului mai mari decât îşi permite, dar când şi cum se vor ajusta aceste costuri este o altă discuţie. În mod cert, Spania va traversa o perioadă dificilă în următorii ani, dar cred că în proiectul european, încă un trilion de euro, cât costă curăţirea datoriei Spaniei, este un cost care va fi plătit. Dacă aţi observat, ne-am învăţat să lucrăm cu trilioane. Acum cinci ani nici nu exista în limbaj ideea de trilion de euro sau de dolari! Americanii au pompat Dumnezeu ştie cât, 10-12-14 trilioane în economia americană şi supravieţuiesc, o să înveţe şi europenii să pompeze. Problema va fi la ce moment se va declanşa procesul inflaţionist, care să reaşeze lucrurile acolo unde trebuie şi cât de intens va fi el. Spania va fi nu o nouă Grecia, va fi Spania cu caracteristicile ei, dar va trece printr-o criză dificilă. Spania, Portugalia, Irlanda, nu discutăm numai de Spania. Sunt mai multe… Italia…

Rep.: Credeţi că recesiunea care se anunţă în acest an în Europa va fi una de lungă durată?

S.V.: Deocamdată criza este una de lungă durată. Din punct de vedere statistic, va fi cel puţin de medie durată. Nu ştiu dacă va mai dura zece ani, dar undeva la un orizont între trei şi cinci ani văd o prelungire a situaţiei de criză.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed