Welcome on board! Unul din cinci piloţi ai unei companii aeriene româneşti este străin

În ultimii 20 de ani, școala românească a format doar circa 150 piloți civili, cu 350 mai puțini decât cei ieșiți din sistem. „Asta în condițiile în care cererea de piloți a crescut, pe o piață în plină expansiune“, explică Nicolae Petrov, președinte și CEO Carpatair. La ora actuală, doar 50% dintre piloții care operează aeronavele Carpatair sunt români. „Vom fi obligați în continuare să apelăm la piloți din afara țării ca să ne putem desfășura activitatea“, adaugă Petrov.

În cazul operatorului ungar Wizz Air, numărul piloților autohtoni care operează la bazele din România este chiar neglijabil. „Sunt cel mult doi“, spune Daniel Amzar, PR pentru companie. Spre comparație, peste 80% dintre comandații cu care lucrează Wizz Air în Polonia sunt locali. La Blue Air, manșa avioanelor companiei este împărțită de 20 de străini și 70 de români.

Rolul de a concentra toate resursele de pe piața locală revine TAROM, cu peste 230 de piloți, majoritatea români. Per ansamblu, 20% dintre zborurile autohtone sunt coordonate de piloți din alte țări, în special britanici, italieni, spanioli, greci sau suedezi, spune Gheorghe Răcaru, fost CEO și actual director de strategie al grupului din care face parte Blue Air.

Citeşte mai departe în MONEY EXPRESS

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed