Serviciul militar redevine obligatoriu in mai toate tarile est-europene

Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu iti poti da seama de acest lucru din imaginea pe care o afiseaza. Tanarul in varsta de 22 de ani poarta uniforma poloneza cu insigna si bocanci de armata. El s-a tuns scurt inca de cand tara lui a decis ca abilitatile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste granita a conflictului din Ucraina, potrivit Mediafax.

Strabunicul lui Nowak a luptat in miscarea de rezistenta impotriva germanilor, afirma el cu mandrie, adaugand: „Familia noastra este foarte patrioata, daca tara este in pericol, trebuie sa o protejezi”. El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici in Polonia, nici in statele conduse altadata de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.

Rusia, vazuta drept cea mai mare amenintare

Multe perspective s-au schimbat dupa ce Rusia a anexat Crimeea in urma cu un an, in estul Ucrainei a izbucnit un conflict si Rusia a inceput sa isi ameninte vecinii. Un studiu recent arata ca aproximativ 30 la suta dintre polonezi s-ar alatura unor grupari militare sau paramilitare daca tara lor ar fi atacata.

Aceasta atitudine prevaleaza in randul barbatilor tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, educati si care cunosc istoria si au modele in familie precum Novak. Sustinerea fata de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la suta dintre polonezi sustinand in prezent reintroducerea recrutarii. „De la inceputul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completa a starii anterioare”, a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.

Pentru 83 la suta dintre polonezi, Rusia este cea mai mare amenintare. Initiativele de aparare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir si organizatiile de aparare civila sunt pregatite sa ofere numerosi „razboinici de weekend” care sa apere tara, dupa ce le-au oferit instructie militara elementara. Militarii cu vechime se implica, de asemenea. „Trebuie sa folosim acest potential”, a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie in noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forte complementare de aparare nationala.

Se au in vedere si antrenamente comune cu rezervistii si militarii in termen, in timp ce se dezvolta o structura de aparare regionala care reuneste militari profesionisti si grupari civile, afirma ministrul Apararii, Tomasz Siemoniak. Devreme ce 45.000 de polonezi sunt implicati in diverse forme de instructie militara, grupul de potential combatanti este mare.

O situatie similara se intalneste si in republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se intampla in Ucraina. Multi cetateni se antreneaza acum in militii locale, pregatindu-se voluntar sa isi apere tara in caz de urgenta. In Letonia, unde militia Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arata ca 60 la suta din populatie este pregatita sa ridice armele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed