103 persoane au murit în ultimele zile din cauza gripei porcine

Lumea întreagă este în alertă maximă pe fondul răspândirii virusului care a făcut până acum 103 morţi, iar alte peste 1300 de persoane au fost internate. În Mexic, exporturile de carne au fost sistate, iar toţi cei care ies din ţară trebuie să se supună unui control medical.

"Am îmbunătăţit supravegherea în ţară şi încercăm să înţelegem întinderea şi amploarea acestei epidemii. Vestea bună este că toţi cei identificaţi ca având această boală s-au vindecat", a declarat Richard Besser, medic.

În ciuda măsurilor sanitare, gripa porcină s-a extins însă şi în alte ţări. De vină sunt turiştii care au fost în Mexic. Cea mai afectată este Statele Unite acolo unde există deja 20 de cazuri de îmbolnăvire şi alte zeci de suspiciuni. Alte cazuri au fost semnalate în Canada, Australia, Spania şi Franţa. Comisia Europeană a luat măsuri de precauţie. Între timp, Banca Mondială a anunţat că va oferi Mexicului un ajutor de urgenţă pentru a cumpăra medicamente.

"Vom primi un împrumut imediat în valoare de 25 de milioane de dolari pentru achiziţia de medicamente, echipament medical şi epidemiologic", spune Agustin Carstens, ministrul mexican de Finanţe.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins zvonurile apărute în presă potrivit cărora gripa porcină din Mexic ar fi fost, de fapt, un act de terorism biologic.

"În acest moment nu avem dovezi că ar fi vorba de o acţiune de terorism biologic. Ştim din trecut că pandemiile izbucnesc regulat şi că ele sunt cauzate de noi virusuri", crede Keiji Fukuda, reprezentant OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că virusul are în mod clar un potenţial pandemic, în condiţiile în care se transmite de la om la om, iar evoluţia situaţiei este imprevizibilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed