400 de milioane de euro, scoşi din băncile elene, într-o singură zi

Ieşirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro în ianuarie, 7,57 miliarde de euro în februarie, 1,91 miliarde de euro în martie şi 4,89 miliarde de euro în aprilie, scrie Agerpres.

Accelerarea retragerilor din ultimele luni a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, deşi autorităţile de la Atena au dezminţit un astfel de scenariu.

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI şi riscă foarte mult să nu poată onora această scadenţă fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii şi condiţionată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Europenii au decis luni un plan de urgenţă pentru a evita o panică bancară în Grecia dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei până la sfârşitul săptămânii, afirmă Süddeutsche Zeitung, în ediţia de marţi.

Planul are ca scop să pregătească un ‘control al fluxurilor financiare‘ provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, după modelul restricţiilor decise în Cipru în timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet începând din martie, explică ziarul german, fără a cita surse.

Dacă negocierile pentru salvarea Greciei de la un default rămân în impas, ar fi vorba ca ‘începând de săptămâna viitoare să se închidă băncile greceşti câteva zile‘ pentru a le pregăti în vederea acestei limitări a tranzacţiilor, măsură ce ar trebui încă să fie aprobată de parlamentul grec.

În această ipoteză, adaugă Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar şi plăţile electronice realizate în Grecia, dar şi în afara ţării.

 

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât, ieri, de la ‘CCC plus’ până la ‘CCC’ ratingul pe termen lung pentru primele patru bănci greceşti, National Bank of Greece (controlează Banca Românească), Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank (banca-mamă a Bancpost România), care sunt prezente şi pe piaţa din România, informează un comunicat al S&P.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed