Trump a ordonat o „campanie de anihilare” a jihadiștilor în Irak și Siria

Această ‘campanie de anihilare’ presupune mai ales că forțele coaliției ‘vor încercui’ pozițiile jihadiștilor înainte de a lansa atacuri, pentru ca aceștia să nu poată fugi și se regrupa în altă parte, a explicat Mattis, într-o conferință de presă la Pentagon.

 

‘În rezumat, intenția noastră este ca luptătorii străini să nu scape’, sau cel puțin ca numărul celor care vor reuși să fugă ‘să fie foarte redus’, a adăugat ministrul.

 

‘Luptătorii străini sunt o amenințare strategică dacă revin la Tunis, la Kuala Lumpur, la Paris, Detroit sau în altă parte’, a subliniat Mattis.

 

Această decizie tactică este una din inițiativele lui Donald Trump în urma planului de accelerare a campaniei împotriva Statului Islamic care i-a fost remis de Pentagon la sfârșitul lunii februarie, a precizat Jim Mattis.

 

Potrivit acestuia, o altă hotărâre a președintelui Trump a fost de a delega mult mai mult deciziile către comandanții militari ai operațiunilor, astfel încât timpii de luare a deciziilor să fie scurtați.

 

Fosta administrație Obama a fost acuzată că practica un ‘micro-management’ al operațiunilor militare, exercitând un control asupra deciziilor operaționale pe care militarii le considerau de resortul lor.

 

Potrivit lui Jim Mattis, Statul Islamic a pierdut 55% din teritoriul pe care îl controla în Irak și Siria, iar patru milioane de oameni au fost eliberați de sub jihadiști.

 

Într-o notă separată, șeful de stat-major interarme american, Joe Dunford, recent reconfirmat în post, a salutat buna funcționare a acordului americano-rus vizând evitarea incidentelor între forțele celor două state angajate în Siria. ‘Cred că rușii încearcă cu tot atât entuziasm ca și noi’ să evite incidentele, a punctat el. Dunford a lăsat să se înțeleagă că SUA au făcut propuneri Rusiei pentru aprofundarea schimbului de informații, dar nu a oferit detalii.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed