Cântărețul Nicolae Sabău a murit pe patul de spital! Legendarul artist de muzică populară împlinise 91 de ani

Veste tristă la sfârșit de an pentru iubitorii muzicii tradționale românești. Model pentru generații de artiști, inconfundabilul Nicolae Sabău s-a stins din viață azi-noapte, la Spitalul Suport TBC din Baia Mare.

Săptămâna trecută artistul fusese depistat pozitiv și internat la  Spitalul Județean din aceeași localitate. Casa artistului din comuna Cicârlău, Maramureș a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice.

Care sunt câștigătorii Galei The Artist Awards 2020

Veste tristă la sfârșit de an pentru iubitorii muzicii tradționale românești. Model pentru generații de artiști, inconfundabilul Nicolae Sabău s-a stins din viață azi-noapte, la Spitalul Suport TBC din Baia Mare. Săptămîna trecută artistul fusese depistat pozitiv și internat la  Spitalul Județean din aceeași localitate. Casa artistului din comuna Cicârlău, Maramureș a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice.

”Era o fericire continuă, energie și lecție pentru noi toți cei care am uitat sau nu știm cum se trăiește cu adevărat! A fost un om emblemă, un om în adevăratul sens al cuvântului, o enciclopedie a bunătății, un tezaur! A fost uriaş pentru curajul său, pentru felul în care-a trăit o viaţă pornită de jos, din talpa satului, ajungând să fie iubit de-o Românie întreagă, pentru verticalitate, demnitate, trăinicie și repertoriul fenomenal pe care-l are, de la doine, la cântece de jale, despre mamă, tată, cântece de război sau tropotite reprezentative pentru Maramureșul istoric.Acest mare artist e mai mult decât un tezaur, e o veșnicie care va continua să inspire prin vitalitate și omenie. Nu a trăit simplu, dar tot ce a sădit în viața sa a fost ca un soi de împlinire a unui destin pe care nu l-a planificat, dar l-a îndeplinit, cu iscusință, de minune. Veșnicia a stat aproape de Nicolae Sabău, chiar acolo, la Cicârlău, în muzeul său, printre pozele și amintirile sale, pentru că el a stat în loc, sădindu-și România în piele și-n suflet, ca pe-un testament al ființei sale, cântul și costumul popular fiindu-i glia, țara, masa, neamul, mama, tata și toată existența. Nicolae Sabău a fost și va fi, pentru mine, o icoană a simplității. Iar folclorul românesc este bogat prin tot aportul adus de el, fiind singurul mare artist care a reprezentat cu cinste, peste 70 de ani, cinci zone folclorice distincte, toate din marele Maramureș! A fost veșnicia întruchipată a satului, un simbol românesc , peste toate, unul care nu va fi uitat niciodată și care sigur, dar sigur, va sta în loc de definiție a înaltului!”, și-a exprimat regretul Paul Surugiu Fuego, apropiat al veteranului artist.

”Vestea a picat ca un trăznet. Nicule, ai luat cu tine toate amintirile drumurilor noastre…ducând cântecul de-acasă , bucurând sufletele celor care ne ascultau….Să-ți fie drumul lin spre stele…şi Domnul să-ți odihnească sufletul în Sf. Lui Lumină ….Condoleanțe familiei şi tuturor celor care i-au ascultat cântecele , l-au îndrăgit …!”(Sofia Vicoveanca)

Pe Chuck Norris îl știe toată planeta. Care este numele real al actorului

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed