x


  • EUR
    4.8573
    USD
    4.1038
string(14) "techampscience"

A început zborul spre MARTE! Lansarea a fost un succes

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V.

Autor: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 30.07.2020, 15:41

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor, transmite Agerpres. Lansarea a fost amânată până acum de mai multe ori din cauza condițiilor meteo proaste.

 

 

Dacă NASA nu ar fi reușit să profite de această fereastră de lansare, va trebui să aştepte încă 26 de luni (până în 2022), când orbitele Pământului şi lui Marte vor fi din nou aliniate pentru lansare.

 

Roverul Perseverance urmează să asolizeze în craterul Jezero (45 de kilometri în diametru) de pe Marte la 18 februarie 2021. Acest rover este dotat cu instrumente ştiinţifice care îi permit să caute urme ale vieţii pe Marte, să colecteze mostre care vor fi aduse pe Pământ în cadrul unor misiuni viitoare şi să testeze o tehnologie de producere a oxigenului din atmosfera marţiană bogată în dioxid de carbon.

 

Acest rover cu propulsie nucleară este un succesor al roverului Curiosity, care explorează craterul Gale de pe Marte încă din august 2012. Însă, spre deosebire de Curiosity, roverul Perseverance nu va fi singur la asolizarea pe Marte. El va fi însoţit de elicopterul Ingenuity, primul aparat de acest tip construit pentru a zbura în atmosfera unei alte planete. Această micuţă dronă elicopter urmează să realizeze trei zboruri test în atmosfera marţiană, în timpul misiunii lui Perseverance.