Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în mai cu 12,3%

Datele exclud vânzările de autovehicule şi motociclete şi sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În serie brută, declinul a fost şi mai pronunţat, de 13,8%, faţă de mai 2008.

În a cincea lună a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 21,4%, urmat de scăderea cu 11,9% a vânzărilor de bunuri nealimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au urcat cu 0,5% faţă de aceeaşi lună din 2008.

În mai, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 35,9% faţă de a luna similară a anului trecut, pe fondul scăderii cu 43,9% a vânzărilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piaţă prestate populaţiei, ajustate după zilele lucrătoare şi sezonalitate, s-au redus cu 13,9% faţă de mai 2008, determinate în principal de înjumătăţirea activităţilor agenţiilor turistice şi a tur-operatorilor (-52,3%).

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 0,2% faţă de aprilie

Faţă de aprilie 2009, afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au sporit pe ansamblu cu 0,2% în mai, după ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun s-au majorat cu 4,2%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,7%. În schimb, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate s-a diminuat cu 3,3% faţă de luna precedentă.

În serie brută, însă, acestea s-au micşorat pe ansamblu cu 0,9%.

Cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 8% în mai comparativ cu luna precedentă.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avansat cu 0,2% în mai faţă de aprilie, în serie ajustată.

În primele cinci luni, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 8,3%

În primele cinci luni din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 8,3%, scădere susţinută de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-16%) şi de vânzarea de produse nealimentare (-6,5%). În schimb, vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun a crescut cu 0,4%.

În serie brută, scăderea pe ansamblu a fost tot de 8,3% între 1 ianuarie şi 31 mai.

Cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu peste o treime (33,9%), scădere cauzată în principal de comerţul cu autovehicule, care s-a redus cu 42,5%.

Cât priveşte serviciile de piaţă pentru populaţie, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scǎzut cu 8,2%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed