Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: Depunerea solicitărilor de finanţare prin Programul INVESTALIM continuă până la 27 decembrie 2023

”Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă continuarea până la data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere a solicitărilor pentru finanţarea acordată prin Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM. Depunerea şi înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în termen de 30 de zile calendaristice, începând din 27 noiembrie 2023, ora 16:30 şi până la 27 decembrie 2023, ora 16:30”, anunţă AFIR.

Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanţarea proiectelor de investiţii este de aproximativ 147,5 milioane de euro. Sesiunea pentru depunerea cererilor de acord s-a deschis în data de 27 octombrie 2023, ora 08:30.

Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia se regăsesc pe pagina oficială a agenţiei, în pagina dedicată schemei de ajutor de stat. În baza acestor documente potenţialii beneficiari pot demara pregătirea documentaţiei necesare accesării de către solicitanţi a fondurilor INVESTALIM.

Referitor la tipurile de cheltuieli generate de investiţia în active corporale, AFIR precizează că se vor considera cheltuieli eligibile modernizarea/ reabilitarea infrastructurii destinate condiţionării, depozitării şi/sau procesării deţinute de solicitanţi. De asemenea, se vor considera cheltuieli neeligibile aferente construcţiilor din cuprinsul Planului de investiţii doar achiziţia de clădiri şi costurile aferente chiriei.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât şi întreprinderi mari, înfiinţate conform Legii nr. 31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro.

Activităţile eligibile pentru care se acordă finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea şi conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, precum şi fabricarea zahărului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed