Americanii încă se tem de criză

0
Americanii încă se tem de criză

Situatia economica incerta pe plan global i-a determinat pe americani sa aiba o atitudine mai prudenta.

Astfel, oficialii Fed au nevoie de dovezi suplimentare, care sa arate clar ca economia creste pe baze solide, inainte de a lua decizia reducerii programului de stimulare monetara, potrivit Reuters.

 

Investitorii au reactionat pozitiv si au inceput sa cumpere, determinand o crestere a bursei si o scadere a dobanzilor obligatiunilor americane.

 

Anterior, dobanzile crescusera din cauza temerilor referitoare la o eventuala reducere a sumei de 85 miliarde dolari pe care Fed o pompeaza lunar in piata pentru a achizitiona datorii.

 

Acum, presedintele Fed, Ben Bernanke, a refuzat sa vorbeasca despre o data clara la care va fi programul de relaxare cantitativa si a insistat asupra faptului ca programul nu se afla pe un drum de dinainte stabilit.

 

In iunie, cand Bernanke a declarat ca ar putea reduce programul pana la sfarsitul acestui an, bursele si dolarul au scazut, iar costurile finantarii au crescut.

 

Analistii considera ca aceasta schimbare de strategie indica ingrijorarea Fed legata de evolutia anemica a economiei americane.

 

Citeşte aici mai multe