Apartamentele cu 2 camere au fost cele mai căutate la Domus Expo Imobiliare

0
„Majoritatea celor prezenţi sunt interesaţi de apartamentele cu două camere, deoarece sunt cele care pot oferi strictul necesar unei familii. De asemenea, acestea sunt apartamentele care se încadrează cel mai bine ca preţ în programul Prima Casă”, a spus reprezentantul Domus Stil.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari prezenţi la târg au declarat că cei mai mulţi clienţi sunt interesaţi să achiziţioneze locuinţe prin programul guvernamental Prima Casă.

„Aproape toţi se interesează să achiziţioneze prin Prima Casă pentru că aşa îşi pot permite, însă sunt clienţi, mai puţini, care preferă şi direct rată la dezvoltator”, explică reprezentanul dezvoltatorului Practic Development.

„Am avut aproximativ 80-90 de vizualizări pe zi, iar cei mai mulţi dintre clienţi erau interesaţi să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă, însă, comparativ cu anul trecut, au fost şi câţiva care s-au arătat dispuşi să cumpere cu bani cash”, potrivit reprezentaţilor companiei de consultanţă imobiliară Neocasa.

În ceea ce priveşte decizia majorării plafonului garanţiilor guvernamentale stabilite prin programul Prima Casă la 75.000 euro pentru locuinţele noi, majoritatea dezvoltatorilor prezenţi la târgul Domus Expo Imobiliare sunt sceptici şi consideră că românii nu-şi pot permite rata aferentă unei asemenea sume.

„Nu credem că va duce la o relansare a pieţei imobiliare. Depinde de client, dacă va reuşi sau nu să îndeplinească baremul impus, pentru că va creşte avansul, va creşte şi rata. În general, cine opta pentru programul Prima Casă o făcea pentru că se încadra cu bugetul în 60.000 euro. Nu cred că românii îşi vor permite rata aferentă celor 75.000 euro”, a spus reprezentanul dezvoltatorului complexului rezidenţial Green City.

Reprezentantul dezvoltatorului imobiliar Romanian Property Fund Development (RPF) este de părere că majorarea plafonului este insuficientă pentru Bucureşti, pentru că în Capitală preţurile sunt mai mari decât în celelalte oraşe. „Prin cei 75.000 euro nu se poate face trecerea la un apartament cu trei camere. Diferenţa de preţ este mai mare de la două la trei camere, deci necesar ar fi fost să se realizeze o majorare de până la 100.000 euro”, a explicat reprezentantul RPF.

Sunt însă şi dezvoltatori care cred că majorarea plafonului garanţiilor guvernamentale ar putea ajuta sectorul imobiliar. „Considerăm că pe noi ne-ar ajuta pentru că avem preţuri la apartamentele cu două camere care se situează în jurul valorii de 70.000 euro, şi atunci, dacă înainte din şase apartamente se încadrau doar trei în program, acum toate şase pot fi cumpărate astfel”, a spus oficialul dezvoltatorului complexului rezindenţial Brâncuşi Residence.

Potrivit organizatorilor, dezvoltatorii prezenţi la Domus Expo Imobiliare, care se desfăşoară în perioada 12-14 februarie, practică în cele trei zile discounturi care variază între 10-40%. Cu toate acestea, clienţii prezenţi la târg spun că nu observă reduceri la preţurile apartamentelor.

„Am venit să ne informăm şi să observăm oferta pieţei, însă nu am găsit reduceri sau diferenţe mari de preţ. E drept, sunt diferenţe comparativ cu anul 2008, pentru că atunci preţurile chiar nu reflectau realitatea, însă nu observ nicio scădere faţă de anul trecut”, a declarat pentru NewsIn un vizitator prezent la târg.

De asemenea, un alt vizitator, interesat să cumpere un apartament cu trei camere, a declarat că nu crede că dezvoltatorii au operat reduceri reale. „Mergem deja de trei ani la târguri pentru a găsi o oferă bună şi îi ştim pe majoritatea dezvoltatorilor. Nu sunt reduceri reale de preţ, sunt doar nişte oferte în alt ambalaj, prin care vor să ne convingă că au redus preţurile”, a explicat acesta.

Prima ediţie a târgului Domus Expo Imobiliare, organizat de compania Proactive (12-14 februarie), reuneşte circa 25 proiecte imobiliare din Bucureşti şi Ilfov. În cadrul târgului au fost scoase la vânzare circa 7.000 locuinţe. Cea mai ieftină ofertă de la târgul imobiliar Domus Expo Imobiliare este o garsonieră din sectorul 5, cu o suprafaţă de 50 mp, în valoare de 32.000 euro, în timp ce un penthouse în zona Băneasa, cu o suprafaţă totală de 258 mp, se află printre cele mai scumpe oferte, aceasta costând 350.000 euro.

Organizatorii târgului au precizat că o evidenţă a numărului vizitatorilor şi a antecontractelor încheiate pe parcursul celor trei zile de târg va fi prezentată în zilele următoare.