AcasăEuropaAu și nemții ”șoșocarii” lor. Fostul cancelar Gerhard Schröder, la Ambasada Rusiei...

Au și nemții ”șoșocarii” lor. Fostul cancelar Gerhard Schröder, la Ambasada Rusiei la Berlin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost criticat pentru participarea la recepţia de Ziua Victoriei organizată de Ambasada Rusiei la Berlin, după ce Bild a publicat fotografii de la eveniment în care acesta apare alături de soţia sa şi de alte persoane, conform The Guardian.

În presa germană au apărut fotografii cu fostul cancelar Gerhard Schröder, care a refuzat să-şi denunţe prietenia şi legăturile de afaceri cu Vladimir Putin, ca invitat de onoare la o recepţie găzduită de ambasada Rusiei la Berlin.

Schröder şi soţia sa, So-yeon Schröder-Kim, s-au aflat, la evenimentul care a avut loc marţi,  alături de Egon Krenz, în vârstă de 86 de ani, ultimul lider comunist al Germaniei de Est (GDR). Krenz a fost forţat să demisioneze la căderea Zidului Berlinului, iar ulterior a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare pentru rolul său în crimele regimului comunist, în special în împuşcarea mortală a persoanelor care încercau să scape din RDG.

Alţi invitaţi au inclus conducerea partidului populist de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) şi membri de rang înalt ai extremei stângi Die Linke. Oaspeţilor li s-au servit şampanie şi caviar, potrivit relatărilor.

Schröder, care a fost cancelar între 1998 şi 2005, a fost un puternic susţinător al gazoductului Nord Stream în timpul mandatului său. De atunci a avut roluri în companiile Rosneft şi Gazprom, la care acum a renunţat oficial. După demisia sa din consiliul de conducere al Rosneft din cauza preocupărilor privind sancţiunile UE, el a fost văzut la Moscova în urmă cu un an de un reporter german, căruia i-a spus: „Am câteva zile de vacanţă la Moscova – este un oraş frumos”.

Imagini cu Schröder şi alţi oaspeţi de la ambasadă – la o recepţie pentru a marca Ziua Victoriei sau rolul Armatei Roşii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în 1945 – au fost difuzate de tabloidul Bild.

Oaspeţii ar fi intrat în ambasadă după ce au trecut pe lângă locul în care se desfăşoară un protest  permanent faţă de războiul Rusiei în Ucraina. Protestatarii au redenumit spaţiul din faţa Ambasadei Pieţei Libertăţii.

Franz Josef Wagner, jurnalist şi editorialiist la Bild, a răspuns cu un atac furios la adresa lui Schröder. „Fostul nostru cancelar mănâncă caviar în timp ce Putin măcelăreşte oameni, răpeşte copii, permite ca femeile să fie violate. Fiecare persoană sensibilă poate simţi mirosul  sulfuros din ambasadă – mirosul morţii. Gerhard Schröder şi-a pierdut simţul mirosului”, a scris el.

Schröder-Kim a confirmat pentru Der Spiegel că împreună cu soţul său a participat la eveniment şi a spus că este „uimită” că acest lucru este privit cu dispreţ.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.