Astăzi Aurelian Andreescu ar fi împlinit 80 de ani. Este considerat cel mai valoros interpret al muzicii ușoare românești

0

Astăzi Aurelian Andreescu ar fi împlinit 80 de ani. Artistul a cărui voce este considerată emblematică pentru muzica românească s-a stins din viață pe 22 iulie 1986, la doar 44 de ani, din cauza unei severe complicații a ficatului alcoolic.

A lăsat în urmă amintirea unui uriaș artist, cu o imagine și o voce inconfundabilă. Aurelian Andreescu, a cărui voce se asociază cu nepieritoarele ”Copacul” și ”Oameni”, două dintre dintre cele mai cunoscute cântece din muzica ușoară românească,  a înregistrat în cariera sa peste 200 de cântece. Absolvent de Arhitectură, Aurelian Andreescu s-a lansat pe scena Festivalului de la Mamaia în 1963, la prima ediție a defunctului mare festival. Vocea sa l-a recomandat barurilor exclusiviste din București și de pe Litoral.

S-a stins din viață după un minirecital, într-un restaurant de la Eforie Nord. Suferea de ciroză iar două pahare cu vin i-au fost fatale.

Sebastian Dobrincu a avut primul job la 11 ani. Cu ce se ocupa tânărul milionar

Aurelian Andreescu ar fi împlinit 80 de ani

”Era, contrar aparenţelor, un bărbat foarte timid, introvertit, cu un respect deosebit pentru familie şi tradiţii. Era foarte gospodar, îi plăcea să facă piaţa, să gătească, să pună murături, să pregătească preparatele de sărbători. Era un om extrem de curat şi de ordonat, de organziat. A ajutat mulţi compozitori şi cântăreţi în carierele lor artistice şi s-a luptat cu autorităţile, cu mult curaj, pentru dreptul la pensie pentru artiştii liber-profesionişti. N-avea teamă să vorbească deschis despre ce simţea, nu l-au speriat niciodată consecinţele. Era un om curajos. Firea lui profund serioasă, tradiţionalistă şi-a ascuns-o sub masca băiatului vesel, non-conformist, excentric. El lansa moda în România, avea curajul să poarte culori şi modele inovatoare, neobişnuite pentru epoca respectivă, avea curajul să cânte în engleză la baruri şi chiar pe scena Festivalului de la Mamaia. Era un îndrăgostit de natură, ne petreceam vacanţele cu rucsacele în spinare, câte două săptămâni în munţi, Îi plăceau voiajele, adora să cunoască locuri noi, oameni noi”, îl descria Mariella Andreescu, fosta sa soție, cea care, înainte să moară, a donat înregistrările artistului Televiziunii Române.

Din ce trăiește Cosmin Seleși după ce s-a lăsat de televiziune