Austria spune că aderarea României la Schengen se poate face „pas cu pas”, doar după reformarea politicii de azil a UE

0

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, a condiționat, într-un interviu acordat presei din Austria, aprobarea aderării României și Bulgariei la Schengen de reforma politicii de migrație a UE.

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a spus aceasta într-un interviu pentru orf.at.

Edtstadler a subliniat că în ianuarie, Suedia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o țară „care a fost încercată și care are experiență în același timp în ceea ce privește migrația. Aici mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi.”

Ministrul austriac spune că decizia privind extinderea spațiului Schengen nu va fi amânată până când întregul pachetul privind azilul va fi aprobat la nivelul UE cu numeroase acte juridice, deoarece „va dura ceva timp”. „Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.

„Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, a mai declarat minstrul austriac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.