Avtovaz ar putea intra în încetare de plăţi dacă nu va reuşi să-şi restructureze datoria

0

„Avtovaz examinează câteva variante de restructurare a datoriei. (…) Dacă acestea eşuează, nu ne va rămâne altă alegere”, a spus Lobanov, întrebat despre riscul de încetare de plăţi, în timpul unei conferinţe la sediul Avtovaz.

Grupul rus are în vedere, de altfel, reducerea a 21.800 de locuri de muncă până în 2012, a adăugat preşedintele Avtovaz, Igor Komarov, revizuind în scădere cifra de 27.600 de concedieri anunţată iniţial.

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă la Togliatti, localitate aflată la 1.000 de kilometri sud-est de Moscova, unde se află sediul constructorului rus de automobile, protestând faţă de un plan de restructurare şi reducere a locurilor de muncă.

Manifestaţii, între care s-au numărat numeroşi angajaţi de la Avtovaz şi rudele lor, au afişat pancarte pe care scria „Nu falimentării Avtovaz” sau „Pe cei care vor închide Avtovaz nu-i vom avea la inimă”. „Dacă se închide uzina, se va produce o catastrofă socială”, a declarat unul dintre manifestanţi.

Săptămâna trecută, guvernul rus anunţa că Avtovaz, producătorul maşinilor Lada, este în pragul falimentului, preconizând disponibilizarea a 50.000 de angajaţi, şi a reproşat companiei Renault că nu i-a facilitat accesul la tehnologia sa.