Băncile au considerat mai tentantă maturitatea de un an şi au suprasubscris de 3,5 ori oferta MFP

„Băncile vor scadenţe mai reduse, deoarece prin titlurile pe termen mai lung îşi blochează limitele de expunere pe statul român pentru perioade mai mari”, a explicat economistul-şef al ING Bank, Alexandru Nicolae Chidesciuc, pentru NewsIn.

În acelaşi timp, el consideră că randamentul plătit de stat la licitaţia de joi este „corect”, având în vedere maturitatea mai scurtă, de un an.

„Era clar că randamentul plătit la această emisiune urma să fie mai redus faţă de cea anterioară, deoarece este vorba despre o scadenţă de un an, faţă de 3 ani în cazul precedentei licitaţii. Cred că 4,25% este un preţ corect. În cazul în care vor apărea şi instrumente cu maturitate mai scurtă, de 6 luni, aşa cum s-a discutat recent, cred că dobânda va coborî sub 4%, a completat Chidesciuc.

Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, subliniază că suma este „puţin mai mare decât cea eliberată prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută” de la 30% la 25%, începând cu actuala perioadă de constituire.

„Au atras puţin mai mult decât s-a eliberat prin scăderea RMO, cred că scadenţa de un an a fost mai tentantă. În acelaşi timp, reprezintă o gură de oxigen pentru finanţarea deficitului bugetar”, a precizat Anghel, pentru NewsIn.

Astfel, suma atrasă din piaţa internă este peste cea eliberată prin reducerea RMO, de circa 1,2 miliarde euro, şi apropiată de nivelul tranşei a treia din împrumutul de la FMI, de 1,5 miliarde euro.

MFP a atras joi de pe piaţa internă 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon în valută cu maturitate de 364 zile, la un randament de 4,25% pe an, a treia licitaţie de acest tip din 2009, după ce FMI a amânat tranşa a treia din împrumutul extern al României.

Suma atrasă de Finanţe este de 2,85 ori mai mare decât valoarea anunţată iniţial, de 500 milioane euro. Astfel, MFP a luat din piaţă aproape 81% din suma oferită de cele 13 bănci, de 1,759 miliarde euro, oferta MFP fiind suprasubscrisă de 3,5 ori.

Licitaţia este a treia din acest an, după alte două emisiuni de titluri de stat în valută, în iulie şi la începutul lui noiembrie, prin care MFP a atras 1,241 miliarde euro, la o dobândă de 5,25%, cu maturităţi diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani.

Prin emisiunea de la începutul acestei luni, Finanţele au atras cu 98,5% mai mult decât suma anunţată iniţial, de 400 milioane euro, în timp ce în cadrul operaţiunii din vară MFP a plasat, prin subscripţie publică, obligaţiuni de stat cu dobândă denominate în euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anunţat iniţial.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed