BCR: Inflația mult sub prognoză susține o reducere a dobânzii BNR

Analiza BCR

Rata inflației a încetinit brusc în luna mai, ajungând la 5,1% an/an, de la 5,9% an/an în aprilie, datorită unei noi scăderi importante a prețurilor reglementate la gaze naturale și energie electrică, a legumelor mai ieftine și a efectului de bază favorabil, scrie BCR, într-o analiză, care arată că această scădere susține o reducere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Naționale a României în luna iulie.

Prețurile de consum au scăzut cu -0,11% m/m, prima scădere lunară din decembrie 2023. Indicele IPC a fost cu mult sub prognoza BCR de 5,5% an/an și sub mediana Bloomberg de 5,6% an/an. Inflația de bază a scăzut la 6,3% an/an în mai, de la 6,7% an/an în aprilie.

BCR revizuiește în jos prognoza privind inflația la sfârșitul anului la 4,0% an/an față de 4,2% an/an anterior, după surpriza din luna mai. Totuși, banca menține neschimbată prognoza privind inflația de bază pentru decembrie 2024 la 4,9%.

Banca arată că surpriza inflației din luna mai consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR în iulie, cu 25 pb, la 6,75. Economiștii băncii se așteaptă ca rata cheie să ajungă la 6,0% până la sfârșitul anului.

Inflația care scade mult mai rapid decât cea mai recentă prognoză a băncii centrale ar trebui să susțină prima reducere a ratei la ședința din iulie a BNR.

Reducerea ratei dobânzii operată de BCE în iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce privește momentul relaxării, spun economiștii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed