BEC s-a încurcat în Excel. Cum s-au rătăcit 250.000 de buletine de vot

Cu alte cuvinte, în multe cazuri, numărul voturilor valabil exprimate, adunat cu cel al voturilor anulate şi cu cel al buletinelor de vot nefolosite nu corespunde cu numărul buletinelor de vot primite la secţiile respective de votare. La 5 dintre cele 6 secţii de vot unde discrepanţele sunt foarte mari în sectorul 1, candidata USB Clotilde Armand a pierdut în faţa candidatului PSD Dan Tudorache. Cea mai mare discrepanţă din Bucureşti se regăseşte în sectorul 4, la o secţie de vot unde nu ies la socoteală, în total, aproape 23.000 de buletine de vot. În timp ce un membru al BEC a declarat pentru Gândul că ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor în tabel, sunt câteva sute de secţii de votare din Bucureşti ale căror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc, în tabelul publicat de BEC.

 

În total, peste 250.000 de buletine de vot ies în minus faţă de cele care au fost declarate ca primite înainte de începerea procesului de votare. La unele secţii, în tabelul de la BEC apar chiar diferenţe în plus la buletinele de vot. Sunt peste 600 de cazuri din peste 4.000 care apar cu erori în minus sau în plus în tabelul de la BEC, Asta înseamnă că la cele 1.252 de secţii de votare din Bucureşti, de multe ori una sau mai multe categorii de buletin de vot din cele 4 disponibile alegătorilor nu ies la socoteală în tabelul Excel publicat pe site-ul BEC, după ce peste 99% din voturi au fost centralizate.

„Şi mie mi se pare ciudat. Dacă discrepanţele sunt atât de mari, fie poate fi o eroare de înscriere în procesele verbale şi asta e problema preşedinţilor de secţii de votare, fie să fie altceva şi asta trebuie să spună birourile electorale de sector, ei sunt în legătură cu cei din secţiile de votare”, a explicat un membru al BEC pentru gândul.

O explicaţie a membrului BEC este că acolo unde apar mii de buletine de vot diferenţă, preşedinţii de vot au declarat eronat la rubrica buletine de vot primite suma tuturor celor 4 categorii de buletine de vot primite, adică cumulat buletinele pentru primar general, de sector, de consiliu local şi de consiliu general. „Sunt tâmpiţi. Nu aveau cum să primească 6.000 de buletine de vot doar pentru primar”, spune oficialul contactat de gândul, a cărui explicaţie se verifică în unele cazuri, în care dacă înmulţeşti de 4 ori suma alegătorilor de pe listele permanente, la care adaugi şi marja de 10% de buletine de vot primite în plus înainte de votare, obţii suma declarată ca buletine de vot primite la o singură categorie de buletine de vot.

 

Există însă multe alte cazuri, chiar şi de ordinul miilor, unde acest calcul care vădeşte o eroare de calcul a preşedinţilor de secţie nu se verifică. Există secţii care rămân cu zeci de buletine de vot în plus faţă de cele declarate şi sunt o mulţime de secţii unde discrepanţele sunt de doar câteva buletine sau zeci de buletine de vot. Gândul prezintă secţiile de votare unde discrepanţele la buletinele de vot sunt de ordinul sutelor sau miilor, aşa cum apar ele în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale 2016.

 

Sectorul 1. Clotilde Armand pierde în 5 din 6 secţii unde apar erori de mii de buletine de vot

 

Doar în sectorul 1, unde alegerile pentru funcţia de primar sunt contestate de USB, după ce candidata Clotilde Armand a pierdut alegerile cu câteva procente în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, cel puţin la momentul numărării a 99% din voturi, diferenţa la buletinele de vot pentru primar este de 10.817 în minus, iar la o secţie au ieşit 37 de buletine de vot pentru primar în plus.

 

În 5 dintre cele 6 secţii de votare din sectorul 1 unde discrepanţele depăşesc 50 de buletine de vot pentru primar, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache. În total, discrepanţe pentru buletinele de vot pentru primarul de sector apar în 23 de secţii de votare din sectorul 1.

 

Astfel, secţia de votare 98 din sectorul 1, situată în incinta şcolii generale 186 „Elena Văcărescu”, deţine recordul în sectorul 1: din tabelul BEC, reiese că lipsesc 5.300 de buletine de vot pentru primarul de sector, 5.300 de buletine de vot pentru Consiliul Local şi 5.301 de buletine de vot pentru Consiliul General al Capitalei.

 

În această secţie de votare, Clotilde Armand a câştigat alegerile, cu 141 de voturi, faţă de Dan Tudorache, plasat pe locul 2, cu 128 de voturi. 16 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

 

În secţia de votare 37 din sectorul 1, din incinta şcolii gimnaziale numărul 7 (strada Neagoe Vodă) au ieşit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ies în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei şi 998 pentru Consiliul Local. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache, având 159 de voturi faţă de 162. 20 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

 

În secţia de votare 60 din sectorul 1, din incinta Liceului „I.L. Caragiale” de pe Calea Dorobanţilor, ies în minus 1.985 de buletine de vot pentru primarul de sector, dar şi tot atâtea pentru Consiliul Local, Primarul General şi Consiliul General al Capitalei.

 

În această secţie de votare, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache, cu 143 de voturi faţă de 164. 13 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

 

În secţia de votare 109, din incinta Clubului Sportiv Şcolar 5 (Calea Plevnei), ies în minus 826 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache cu 38 de voturi faţă de 81. 21 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

 

În secţia de votare 142, din incinta şcolii gimnaziale 182 „Alexandru Costescu” (strada Amintirii), lipsesc 1.568 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache cu 111 voturi faţă de 173. 26 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

 

Tot în sectorul 1, există şi o secţie de votare unde, din cifrele înregistrate la BEC, ies în plus 37 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, la secţia de votare 160, din incinta şcolii gimnaziale 181 (strada Nazarcea), Clotilde Armand a pierdut de asemenea în faţa lui Dan Tudorache, cu 40 de voturi faţă de 139. 12 voturi pentru primarul de sector au fost anulate aici.

 

 

mai multe, pe gandul.info

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed