BREAKING NEWS! Achizițiile ARMATEI s-au împotmolit

Insuficiența resurselor financiare alocate în ultimii zece ani, coroborată cu termenele relativ mari pentru realizarea și operaționalizarea capabilităților militare (circa 5 ani de la semnarea contractului) determină pe termen scurt și mediu menținerea limitărilor la capabilități militare și deficit operațional pentru îndeplinirea cerințelor specifice misiunilor de apărare națională și colectivă, se arată într-un document Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale. Pentru acoperirea acestui deficit și asigurarea coerenței procesului de planificare a înzestrării structorii de forțe cu tehnică și echipamente militare, care să răspundă cerințelor operaționale actuale și să asigure interoperabilitatea cu cele existente în celelalte state membre NATO, la nivelul MApN se elaborează/actualizează și se prezintă anual CSAT Planul de înzestrarea Armatei Române (PIAR), document clasificat, care prezintă în detaliul stadiul derulării programelor de înzestrare, precum și planificarea achizițiilor noi de tehnică și echipamente militare. Deși aceste programe sunt fundamentare și planificate pentru a se derula cu o anumită ritmicitate, experiența derulării procedurilor de atribuire a contractelor a demonstrat că există sincope serioase, atât pe timpul derulării procedurilor de achiziție, cât și pe timpul derulării contractelor. Documentul semnat de ministrul Ciucă se referă, în acest sens, la contestațiile repetate depuse de anumiți operatori economici în cadrul procedurilor de achiziție pentru corvete și platforme multifuncționale sau derularea cu sincope a contractului pentru achiziția TBT Piranha 5.

 

Corvete blocate

 

Programul de înzestrare pentru forțele navale prevede achiziția a patru corvete și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: împotriva amenințărilor aeriene, a navelor de suprafață, a amenințărilor submarine, împotriva războiului electronic precum și pentru foc la litoral. Procedura specifică de achiziție pentru produsul ”Corvetă multifuncțională” a fost inițiată în 1 martie 2018 în baza HG 48/2018. Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclusă și modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor. Raportul procedurii specifice a fost aprobat la 1 iulie 2019, iar în data de 2 iulie 2019, Romtehnica a transmis ofertanților comunicările privind rezultatul procedurii. Câștigătorul procedurii de atribuire a fost declarat Asocierea NAVAL Group cu Șantier Naval Constanța cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, fără TVA (fără a fi incluse munițiile). Damen Schelde Naval Shipbuilding a depus, în data de 9 iulie 2019, la Tribunalul București, o contestație prin care solicită anularea procedurii specifice, precum și o plângere la Curtea de Apel împotriva Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor nr. 1029 referitoare la procedura specifică. Procesul la Curtea de Apel București a fost suspendat, așteptându-se soluționarea cauzei la Tribunalul București, care, în data de 8 octombrie 2019, a respins acțiunea Damen, dând câștig de cauză autorității contractante.

 

Probleme cu Piranha

 

Totodată, în cadrul programelor de înzestrare pentru forțele terestre, prioritare sunt următoarele programe: transportor blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8×8) Piranha 5; transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha III C; platforme de transport multifuncționale pe roți; sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS; mașina de luptă a infanteriei pe șenile și modernizarea mașinii de luptă a infanteriei MLI 84 M. În 2018, a fost semnat un acord și contractul subsecvent nr. 1 cu GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) privind achiziția, atât a 227 transportatoare 8×8 Piranha 5 și a derivatelor aferente, termenul de livrare fiind până în 2023, cât și a suportului logistic iniția. Conform prevederilor contractuale, livrarea primelor 36 produse (30 TBT 8×8 Piranha 5 Armoured Personnel Carrier 30 și 6 derivate pe platforma Pirranha 5 – puncte mobile de comandă) trebuia să se realizeze în 12 luni de la semnarea contractului subsecvent nr. 1, respectiv până la data 12 ianuarie 2019. În data de 28 martie, GDELS Mowag a fost notificată că este în întârziere, începând cu data de 13 ianuarie 2019, privind livrarea primelor 36 de produse, iar în data de 26 septembrie, autoritatea contractantă a dispus măsuri, prin Romtehnica, pentru emiterea facturilor de penalități pentru întârzierea livrării produselor.

 

Ce se cumpără în perioada următoare

 

Conform documentului semnat de ministrul Ciucă, programele de înzestrare prioritare care se află în derulare sau în proces de fundamentare pentru a fi inițiate în perioada următoare sunt:

a) Forțele Terestre:

În derulare:

– Transportorul blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8×8) Piranha 5;

– Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare – Himars.

 

În fundamentare sau cu proceduri de achiziție în derulare:

– Modernizare mașină de luptă a infanteriei MLI 84 M –  inițiere în 2019;

– Sisteme C4I cu capacități de integrare ISTAR;

– Platforme de transport multifuncționale pe roți;

– Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor (ATBNTU) 4×4.

b) Forțele Aeriene:

În derulare:

– Sistem de rachete SOL-AER cu bătaie mare – HSAM;

– Radar tridimensional cu distanță mare de descoperire, mobil – TPS-77.

În fundamentare sau cu proceduri de achiziție în derulare::

– Avion multirol al Forțelor Aeriene, pentru completarea primei escadrile cu 5 avioane-inițiere 2019;

– Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN.

 

c) Forțele Navale:

În fundamentare sau cu proceduri de achiziție în derulare:

– Corvetă multifuncțională;

– Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă – SIML.

 

Concepția de realizarea graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”, aprobată de CSAT, prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu avioane multirol, de preferat de generația a V-a, F-35, cu o perioadă de tranziției asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state.

Pentru aprobarea achiziției a cinci avioane F-16 din excedentul forțelor aeriene portugheze, în data de 11 noiembrie 2019, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat proiectul de lege, urmând ca acesta să fie transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Documentul amintit mai menționează că se află în analiză soluții pentru realizarea celei de-a doua escadrile de avioane multirol F-16, din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO, iar în funcție de soluțiile concrete identificate, se vor prezenta propuneri CSAT pentru realizarea capabilității de apărare aeriană, inclusiv din perspectiva achiziției de aeronave F-35.

 

Contract cu IVECO

 

Ministerul Apărării a anunțat că primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marți, 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia.

Contractul subsecvent nr. 1, în valoare de 1.015.676.538,05 lei, fără TVA, se va derula pe o durată de 4 ani și prevede achiziția unui număr de 942 platforme, furnizorul având obligația ca produsele livrate în baza contractului subsecvent să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România, în conformitate cu Planul de realizare a capabilităților privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor și asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a acestora.

Totodată, valoarea obligației de compensare asumată de furnizor (offset) este de cel puțin 80% din valoarea, fără T.V.A., a contractului. Capabilitățile privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor se vor realiza în baza acordului de compensare, ce se va încheia de către IVECO Defence Vehicle SPA Italia cu OCATS (Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială) în baza OuG nr. 189/2002.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed