Care este, de fapt, durata maximă a concediului fără plată

Concediul este dreptul oricărui angajat însă care este, de fapt, durata maximă a concediului fără plată?

Fiecare angajat beneficiază de concediu de odihnă sau de concediu medical, are dreptul şi la concediul fără plată. Deoarece nu este atât de des întâlnit acest tip de concediu, multe persoane nu ştiu cum pot beneficia de el şi care este durata maximă de acordare.

Astfel, articolul 153 din Codul Muncii spune că poţi solicita un concediu fără plată pentru a-ţi rezolva anumite probleme personale sau pentru a-ţi continua studiile.

Pentru a beneficia de acest concediu se depune o cerere, iar angajatorul are obligaţia de a suspenda contractul de muncă. Această suspendare va trebui înregistrată în revisal, iar contribuţiile către stat nu se vor mai achita pentru acea perioadă.

Care este, de fapt, durata maximă a concediului fără plată

Cu toate acestea, angajatorul nu are voie să angajeze o altă persoană pe poziţia ta, decât dacă perioada concediului fără plată depăşeşte 30 de zile.

Legislaţia nu impune o limită anume pentru concediile fără plată. Durata se stabileşte de comun acord, între angajat şi angajator şi ar trebui specificată în contractul de muncă.

De menționat este faptul că multe dintre companii au prestabilită durata concediului fără plată în contractul de muncă, aşa că înainte să soliciţi acest tip de concediu, verifică documentele.

Totodată, odată ce tu și angajatorul v-aţi pus de acord asupra duratei şi ai primit aprobarea, sarcinile de serviciu vor fi întrerupte. Poţi solicita întreruperea concediului fără plată în orice moment, printr-o cerere către angajator.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed