Care sunt, de fapt, cele mai comune neologisme folosite în limba română

Limba română s-a modificat în ultimii 30 de ani și noi cuvinte au apărut în vocabularul românilor. Care sunt, de fapt, cele mai comune neologisme folosite în limba română?

DEX.ro definește neologismele ca fiind indispensabile. Ele denotă un obiect necunoscut, o nouă invențiune, o idee necesară sau o nuanță a cugetării; ele sunt superflue, când servesc pur și simplu pentru a înlocui momentan un termen indigen (tendința modei trecătoare sau a presei periodice): astfel sunt numeroasele franțuzisme care abundă în ziare și în conversațiunea banală.

Care sunt, de fapt, cele mai comune neologisme folosite în limba română

Practic, neologismele sunt cuvinte care au fost împrumutate din italiană, franceză, engleză, germană și rusă, începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea (mai ales după anul 1830) până astăzi.

În ceea ce privește cele mai comune neologisme folosite în limba română, acestea sunt:

  • din slavă: drag, prieten; din turcă: baclava, iaurt; din greacă: a agonisi, tacticos; din maghiară: oraș, viclean.
  • din franceză: elev, a soluționa; din engleză- talk-show; volei, din italiană: piano, scadență; din germană: crenvurst, fasung; din latină: colocviu, insulă.

Totodată, efemer, cotidian, Walt Disney, peisaj, marketing, buldozer, motoplug, spiker, parking, spray, tenismen, barman, hamburger, bungalow, living-room, holding, broker, lobby, staff etc. sunt alte neologisme des folosite de către români.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed