Ce prevede Tratatul de la Lisabona

”Consiliul European se întruneşte de două ori pe semestru la convocarea preşedintelui său. Atunci când ordinea de zi o impune, fiecare membru al Consiliului European poate decide să fie asistat de un ministru şi, în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Comisiei, de un membru al Comisiei. Atunci când situaţia o impune, preşedintele convoacă o reuniune extraordinară a Consiliului European. Consiliul European se pronunţă prin consens, cu excepţia cazului în care tratatele dispun altfel”, se menţionează în articolul 9B al Tratatului de la Lisabona.

 

În România, după preluarea mandatului de către noul guvern condus de Victor Ponta, a apărut o dezbatere legată de cine va reprezenta ţara noastră la Consiliile Europene, în condiţiile în care până acum la aceste reuniuni a participat preşedintele Traian Băsescu, care şi-a exprimat intenţia de a lua parte în continuare la acestea. Următorul Consiliu European, convocat în mod extraordinar de preşedintele Herman Van Rompuy, va avea loc la 23 mai, va fi consacrat subiectelor economice şi se va desfăşura sub forma unei cine de lucru.

 

Premierul Victor Ponta, la rândul său, şi-a exprimat dorinţa de a participa la reuniunile Consiliului European. În cursul unei vizite efectuate săptămâna trecută la Bruxelles, Ponta a explicat că ”nu a contestat şi nu va contesta niciodată atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României în privinţa politicii externe”, dar a adăugat că în viziunea sa ”problemele Uniunii Europene deja nu mai sunt probleme de politică externă, ci sunt probleme ale noastre comune”.

 

În urmă cu două zile, premierul român a declarat că important este ceea ce se discută la Consiliul European şi nu cine reprezintă România la această întâlnire, şeful statului sau primul-ministru, el spunând că va discuta pe acest subiect cu preşedintele Traian Băsescu. ”Pentru mine nu e o chestiune de orgoliu că trebuie să fiu eu la Consiliul European, să nu fie domnul Băsescu, pentru mine este o chestie de reprezentare a României şi de mandat al celui care participă – participă domnul Băsescu, participă primul-ministru, e în regulă. Important e să ştim ce se discută despre România acolo şi cel care merge să aibă un mandat foarte clar, să negocieze în numele României”, a afirmat şeful guvernului român.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed