Ce sa faci ca sa nu te certi cu partenerul din cauza banilor

În momentul în care un cuplu se mută împreună sau decid să se căsătorească, diferențele dintre modurile în care cei doi folosesc banii încep să devină evidente și, poate chiar supărătoare.

 

„Conversațiile mature și responsabile legate de bani sunt un semn că o căsnicie va fi sănătoasă, minunată și de durată”, spune Brooke Salvini, un planificator financiar certificat din San Louis Obispo, California. „Dacă nu puteți discuta despre bani în timpul întâlnirilor cu partenerul, este deja un semnal de îngrijorare”, adaugă acesta.

 

USA Today conturează șapte sfaturi financiare de care să ții cont dacă vrei să ai o relație sau o căsnicie fericită.

 

  1. „Publicarea” informațiilor financiare. Înainte ca două companii să se unească, ambele părți studiază cu atenție registrele financiare. Această abordare poate fi aplicată și înainte de casatorie, pentru ca fiecare să știe dacă viitorul soț/viitoarea soție are conturi bancare, carduri de credit, împrumuturi din facultate, overdraft-uri etc. „Nu doar că puteți face un bilanț comun al economiilor și datoriilor pe care le aveți, dar și puteți începe să discutați dacă veți dori să aveți conturile comune”, spune Salvini.

 

  1. Discutați despre obiectivele financiare. Un mare rol pentru a reuși să te sincronizezi cu partenerul îl are discuția despre principalele obiective ale vieții, precum și despre angajamentele financiare necesare în acest scop. Discutați obiectivele pe termen scurt, cum ar fi plata datoriilor de pe cardul de credit sau achiziționarea unui automobil, dar și obiectivele pe termen lung, precum cumpararea unei locuințe.

 

  1. Bugetați-vă cheltuielile. Dacă nu veți reuși să aveți un buget al familiei acceptat de ambii parteneri, nu veți putea scăpa de certurile conjugale. Bugetul nu trebuie să fie ceva complicat. Începeți prin notarea venitului lunar, unde includeți și dobânzile acumulate, dividendele și veniturile din orice alte investiții. Apoi, notați și cheltuielile, care pot fi de la ratele la casă și mașină până la costurile cu alimentele, întreținerea, sala de gimanstică și ieșirile în oraș. Dacă veniturile voastre lunare depășesc cheltuielile, puteți începe să puneți bani deoparte într-un fond de urgență și puteți economisi pentru obiectivele financiare pe termen lung. Însă, dacă observați că sumele cheltuite depășesc valoarea veniturilor, gândiți-vă cum puteți să reduceți cheltuielile.

 

  1. Consideră „banii tăi” ca fiind „banii noștri”. Numeroși tineri căsătoriți consideră banii pe care îi câștigă fiecare ca fiind doar ai lor, la fel ca în cazul unor colegi de apartament. Ei au conturi bancare separate și împart cheltuielile cu întreținerea locuinței în jumătate. Totuși, acest lucru poate duce la probleme în cuplu, mai ales atunci când unul dintre soți câștigă mult mai mult decât celălalt, susține Anthony Chambers, psiholog clinic la Institutul Familiei de la Universitatea Northwestern. Atunci când ambii soți lucrează, specialistul sugerează ca salariile lor să fie depuse într-un cont comun folosit pentru a plăti toate cheltuielile comune. În cazul în care ei simt că au nevoie de o parte din bani într-un cont separat, este în regulă. Important este ca banii să vină din contul comun, astfel încât ambii soți să știe ce se întâmplă cu banii gospodăriei, spune Chambers.

 

  1. Păstrați cardurile de credit separate. Nu este necesar să-i conferi partenerului statutul de titular la contul tău aferent cardurilor de credit, mai ales dacă știi că are un istoric de credite cu probleme, care îți poate și ție ratingul de credit.

 

  1. Nu împărțiți costurile 50 la 50. În căsnicie, la fel ca și în majoritatea cazurilor, cine deține banii deține puterea. Deși împărțirea în jumătate a costurilor cu locuința este o strategie care poate funcționa la începutul relației, aceasta poate da naștere la resentimente într-o căsnicie în care unul dintre soți câștigă cu mult mai mulți bani decât celălalt. De asemenea, poate apărea un sentiment că persoana care plătește mai mult ar trebui să aibă un cuvânt mai greu de spus în domeniul financiar. „Foarte puține lucruri în căsătorie sunt exact 50-50”, comentează Chambers. Chiar și în condițiile în care cheltuielile nu sunt împărțite în mod egal, este important ca fiecare soț să aibă un cuvânt de spus în privința deciziilor legate de bani.

 

  1. Discutați despre cheltuieli. Chiar și după ce ați analizat toate actele financiare ale partenerului, este foarte important să aflați cum se potrivesc obiceiurile voastre de cheltuire a banilor. Aceste obiceiuri sunt dezvoltate de ani de zile și sunt bine înrădăcinate în firea unei persoane. Astfel, în timp ce unul dintre parteneri ar putea proveni dintr-o familie unde fiecare bănuț era numărat, celălalt s-ar putea despărți mult mai ușor de bani, deoarece pentru el cumpărăturile sunt un hobby. Chiar și diferențele mici pot deveni, în timp, o problemă. „Sarcina principală a căsătoriei este managementul diferențelor”, afirmă Chambers. „Deci, vrei să știi cât mai din timp care sunt aceste diferențe”, mai spune specialistul citat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed