Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului? Aceasta este o sărbătoare creştină esenţială care marchează încheierea prezenţei fizice a lui Iisus Hristos pe pământ şi ascensiunea  sa la cer. Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.

Tradițiile sunt variate în această zi de mare sărbătoare, iar în unele părți ale țării sunt ținute ca la carte. Spre exemplu, în unele părți se leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii. 

În altele pe de altă parte, fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun cu care fac vraji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tamaduitoare. 

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Tradiția spune că Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului? Tot în această zi se fac pomeni si se impart pentru morti, diferite alimente.

Unul dintre cele mai importante este brânza. Lista continuă cu ceapa verde, paine calda si rachiu. Casele si mormintele se impodobesc, in unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Totodată, de Înălțarea Domnului femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed