Ce știm acum despre supermutantul care ne sperie de câteva zile

O nouă și potențială mult mai transmisibilă variantă de coronavirus a fost identificată în Africa de Sud, iar mai multe state din lumea întreagă au impus deja restricții de călătorii. Organizația Mondială a sănătății a admis îngrijorarea în privința noii tulpini denumite Omicron, o variantă care ridică multă îngrijorare și care trebuie urmărită cu atenție.

Principalele companii producătoare de vaccinuri anti-Covid-19 au anunțat deja că analizează noua tulpină și eficacitatea vaccinurilor împotriva acesteia.

Deși cercetătorii spun că există motive reale de îngrijorare, ei transmit în același timp că sunt și multe necunoscute – precum gradul de contagiozitate, dacă noua tulpină cauzează forme mult mai grave de boală sau dacă afectează într-adevăr eficacitatea vaccinurilor.

Doctorul Anthony Faucci, reputat medic și imunolog american și unul dintre liderii grupului de combatere a coronavirusului din SUA, a declarat pentru CNN că „în acest moment vorbim despre un fel de steag roșu care ne avertizează, dar multe răspunsuri nu avem acum. Trebuie făcute mai multe teste și apoi vom ști cu certitudine dacă răspunsul imun există în cazul acestei variante prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, dacă ai fost infectat”.

Dr. Ashish Jha, decanul Universității Brown și specialist în sănătate Publică în SUA: „Nu cred că această variantă ne va trimite în situația de a analiza dacă vaccinurile sunt sau nu de folos. Este extrem de puțin probabil. Întrebarea este dacă există o afectare ușoară asupra eficacității sau mai mare. Probabil că vom avea mai multe date în urmtoarele zile. Au apărut mai multe tuplini în ultimele cinci, șase luni, dar aceasta pare diferită. Acționează diferit, pare mult mai contagioasă decât varianta Delta.”

Varianta Omicron a fost identificată în Africa de Sud, Botswana, Hong Kong, Belgia și Israel. Primul caz știut este din Africa de Sud, țară cu un procent de 36% populație vaccinată.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a anunțat oficial vineri că agresivitatea noii tulpini și transmisibilitatea sa mult mai ridicată comparativ cu varianta Delta, a crescut semnificativ riscul să se răspândească în toată Europa.

Ce spun companiile producătoare de vaccin

Într-un comunicat oficial, Moderna a anunțat că lucrează de urgență la testarea eficacității vaccinului împotriva variantei Omicron și că va face publice cercetăroile în următoarele săptămâni.

„Combinația de mutații reprezintă un risc semnificativ de a scădea imunitatea naturală sau dobândită prin vaccin. Dacă vaccinul în varianta actuală și booster-ul nu sunt suficiente împotriva acestei variante, una dintre soluții ar putea fi oferirea unei noi doze mai mari”, a mai transmis Moderna, care a început deja mai multe teste pentru a verifica eficacitatea vaccinului împotriva noii variante.

„De mai multe zile ne mișcăm cât putem de repede să găsim o strategie prin care să ne adresăm acestei variante”, a spus Stephane Bancel, CEO-ul Moderna.

Astra Zeneca a anunțat, de asemenea, că analizează noua variantă și impactul asupra vaccinului. „Avem în derulare mai multe cercetări în locuri unde a fost identificată varianta, precum Botswana și Swaizland, care ne vor permite să culegem date în timp real asupra eficacității vaccinului împotriva acestei variante”, a transmis un purtător de cuvânt vineri. Astra Zeneca a mai anunțat că testează și tratamentul său cu anticorpi- AZD7442 – împotriva acestei variante. .

BioNTech, compania germană asociată cu Pfizer pentru a produce vaccinul anti-Covid-19, investighează, de asemenea, impactul pe care tulpina nouă o are asupra vaccinului său, spunând că va publica rezultatele în următoarele săptămâni.

Și Johnson % Johnson a precizat că analizează eficiența propriului vaccin împotriva Omicron.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed