Ce trebuie să știe amatorii de jocuri de noroc legat de taxe și impozite în 2020

Potrivit Codului fiscal, „veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice”.

Spre deosebire de veniturile obținute din activități comerciale, banii câștigați prin participarea la jocuri de noroc nu trebuie declarați la Fisc. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009, impozitul datorat se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din, adică operatorul de jocuri din noroc scade suma datorată statului din câștigul plătit jucătorului.

Când vorbim despre impozit pariuri, amatorii de jocuri de noroc trebuie să știe că există trei cote de impozitare, reglementate în funcție de câștigurile retrase fie printr-un instrument financiar online, în cazul pariurilor plasate pe Internet, fie cash, în cazul pariurilor plasate la agențiile terestre.

Retragerile de până la 66.750 de lei (aproximativ 14.000 de euro) sunt impozitate cu 1% din sumă. Pentru retrageri între 66.751 și 445.000 de lei (14.000 de euro și 93.000 de euro) se reține un impozit de 667,5 lei, plus 16% pentru ceea ce depășește 66.750 lei. Pentru retrageri de peste 445.000 de lei (aproximativ 93.000 de euro), se reține un impozit de 61.187,5 lei, plus 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 de lei.

Diferențe între online și offline

Cotele de impozitare prezentate mai sus sunt valabile atât pentru câștigurile obținute din activitatea de pariere online, cât și în mediul offline. Diferența este că în online se plătește impozit doar la retragere. Dacă un parior câștigă un bilet, dar nu retrage suma aferentă, lui nu i se reține nicio contribuție la bugetul de stat. În schimb, impozitul este reținut și plătit pentru fiecare bilet de pariuri câștigat la agențiile terestre.

Impozitarea la sursă a pariurilor online a fost introdusă în legislația fiscală în martie 2018. Cei care au retras bani înainte de intrarea în vigoare a modificării legii au fost obligați să declare veniturile prin completarea și depunerea la ANAF a declarației aferente. Acesta era un inconvenient atât pentru pariorii care reclamau timpul pierdut, cât și pentru Stat, întrucât nu toți cei care înregistrau venituri le și declarau.

Și la capitolul taxe se face o distincție între cele două medii de pariere, offline și online. Pentru fiecare bilet plasat la agențiile terestre este reținută o taxă de 5% din miză. În online, legislația prevede „taxa de viciu” impusă operatorilor.

Casele de pariuri trebuie să plătească 2% din fiecare sumă depusă de un jucător în contul online. Unele agenții suportă ele costurile, în timp ce altele rețin procentul din suma depusă de client. De exemplu, dacă un parior depune 100 de lei, în contul său vor ajunge 98 de lei, 2 lei fiind considerați „taxă de viciu”. Alte posibile taxe sunt prevăzute de fiecare operator în Termenii și condițiile prezentate la înregistrarea pe platformă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed