CE: Următoarele ore sunt decisive pentru Grecia, Zona euro şi economia mondială

„Sunt moment decisive, iar orele următoare vor fi decisive, capitale pentru poporul grec, dar nu numai pentru poporul grec, ci şi pentru Zona euro şi chiar pentru stabilitatea economiei mondiale”, a declarat Van Rompuy în Parlamentul European.

Anterior, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a avertizat că aprobarea acestui program în Parlament este „singurul mijloc de a evita un faliment imediat” şi că nu există un plan alternativ.

În acest context, Van Rompuy le-a cerut liderilor politici greci să îşi asume responsabilităţile. „Cu cât va fi mai multă unitate, cu atât mai bine va fi pentru poporul grec şi pentru viitorul nostru”, a afirmat el.

Preşedintele UE a recunoscut că programul de austeritate este „dur”, dar „Europa este aici pentru a ajuta, pentru ca ţara să aibă timp să ajungă din nou la echilibru şi să pornească iar pe calea creşterii economice”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a subliniat că nu există un „plan B”. „Nu există soluţie fără măsuri dureroase. Cei care vorbesc de un plan B, care ar fi mai uşor (pentru greci – n.r.), nu sunt cinstiţi. Mint”, a spus el.

Parlamentul elen a început miercuri dezbaterea privind noul pachet de măsuri de austeritate, ce va fi supus în cursul după-amiezii la vot.

Măsurile prezentate Parlamentului prevăd economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive, ce urmează să aducă la bugetul statului 50 de miliarde de euro până în 2015. Proiectul este contestat, însă, de sindicate, care au lansat marţi o grevă de 48 de ore, după luni în care veniturile au fost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%.

Dacă măsurile vor fi adoptate, Uniunea Europeană şi FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. De asemenea, oficialii europeni ar urma să finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizează să ajute Grecia să îşi plătească datoriile până la sfârşitul lui 2014.

Însă, în cazul în care Guvernul pierde, UE şi FMI ar putea bloca ultima tranşă din împrumutul promis Greciei, care ar putea rămâne fără bani în câteva săptămâni.

Rezultatul votului este incert, în condiţiile în care premierul Giorgios Papandreou se confruntă cu opoziţie inclusiv în formaţiunea sa, PASOK.

Formaţiunea are o majoritate precară în legislativ, cu 155 de mandate din totalul de 300.

Un sondaj arată că până la 80% dintre greci se opun măsurilor de austeritate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed