Cele mai mari aberatii fiscale din 2015

Într-un singur raid de acum aproape două săptămâni, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au controlat 125 de firme din Bucureşti şi au decis suspendarea activităţii a 24 puncte de lucru pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni. Inspectorii fiscali au dat amenzi în valoare totală de 899.500 lei şi au confiscat numerar în valoare de 95.901 lei, 27.000 euro şi 3.200 dolari americani.

 

Controalele fiscale au vizat în special localuri de fițe din București și din alte orașe mari din țară, fără să se limiteze, însă, la acestea. Victime ale aberațiilor fiscale s-au trezit și unele persoane fizice.

 

În replică la indignarea opiniei publice față de ce se întâmplă pe teren de la 1 martie, șeful ANAF, Gelu Diaconu, a declarat: „Despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon vă spun doar atât: nu există o limită de la care evaziunea este acceptată”.

 

Vă prezentăm unele dintre cele mai aberante decizii ale Fiscului aplicate de la începutul acestui an.

 

– Anul a început cu un scandal legat de faptul că ANAF a cerut, în cazul câtorva mii de copii din judeţele Argeş şi Alba, să fie plătite contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, din alocaţia de 42 de lei. După ce situația a ajuns în presă, premierul Victor Ponta şi-a cerut scuze, iar Fiscul a renunțat să mai ceară acei bani.

 

– O buzoiancă, Maria Davidică, s-a trezit recent că trebuie să achite contribuții sociale în valoare de nu mai puțin de 1.000 de lei pentru un venit de un singur leu pe care l-a obținut drept dividende în urma acțiunilor pe care le primise la începutul anilor 1990 și despre care nici măcar nu știa nimic.

 

– O cofetărie cunoscută din Piața Badea Cârțan din Timișoara, cofetăria Codrina, are activitatea suspendată timp de o lună, după ce inspectorii andifraudă de la Direcția Regională Antifraudă Deva au descoperit, un plus la casă de… 1 leu și 50 de bani, după ce au confruntat sumele de bani din casa de marcat cu valoarea bonurilor emise, suma neputând fi justificată de vânzătoare.

 

– Pentru un minus de 50 de lei în gestiune, magazinul de prezentare al unei firme de prelucrare a cărnii din zona Rădăuţi a fost amendat cu 5.000 de lei și a fost închis pentru o lună de zile. „Consider că cei care au făcut această lege nu au avut nici un habar în ceea ce priveşte comerţul. Cât ai fi de corect, cât ai fi de atent, aproape întotdeauna, seara când faci casa, îţi ies doi-trei lei în plus sau în minus. Cel mai probabil, una dintre angajatele magazinului a greşit şi a dat mai mult rest. Nu este o ultra-ilegalitate, este doar o greşeală”, a declarat revoltat proprietarul magazinului, omul de afaceri Alexandru Scheul, citat de EVZ. Anul trecut, compania a plătit la stat impozite și taxe în valoare de 2,25 milioane euro.

 

– În cazul unui local situat pe strada Petőfi Sándor, în centrul Târgu Mureşului, inspectorii anti-fraudă i-au suspendat activitatea  pe o perioadă de o lună, după ce au găsit suma de 60 de lei, neidentificată pe bonurile fiscale.

 

– Bani încasați de pe card, dar fără eliberarea bonului fiscal. Acesta a fost motivul închiderii pentru o lună a unui local din Focșani, fast-foodul Dogan. Iată relatarea directorului comercial al firmei amendate, Cornel Păunescu: „În data de 22 martie, un client a servit o masă, a achitat cu cardul, i s-a dat bonul de la card şi a părăsit unitatea, fără ca ospătarul să emită bonul fiscal. Valoarea era de 92 de lei. După câteva ore au venit cei de la ANAF Constanţa, au făcut un proces verbal, a amendat pe acest motiv unitatea cu 10.000 de lei şi închiderea unităţii pe o lună de zile. Consider că este o sancţiune foarte dură. Am contactat avocatul nostru şi să vedem ce o să facem. Nu contestăm că nu se mai greşeşte, dar ce înseamnă o lună de zile închis un punct de lucru, salariaţii acasă, furnizorii noştri nu mai aduc marfă, este un angrenaj care se blochează. Avem salariaţi care au copii, care au datorii la bănci”.

– Patronii unei florării din Focșani, unde inspectorii fiscali au găsit „marea evaziune” se declară foarte revoltați și consideră că ce fac oamenii legii este un abuz. „Am ieşit bine şi cu casa de marcat, şi cu banii, numai că ni s-a reproşat nu avem casă de bani. Păi cum să ţin eu banii în magazin când în ultimul timp oraşul este plin de hoţi şi multe magazine au fost sparte. Noi facem vânzări zilnice de maxim 400 de lei. Puteau măcar să ne dea un avertisment. Este strigător la cer ce ni s-a întâmplat”, au declarat administratorii firmei, citați de ziarul Adevărul.
– Inspectorii Fiscului au dat amenzi uriașe, care au ajuns și la 20.000 lei, pentru bacșiș. „Este un restaurant pe Bulevardul Eroilor care are doar patru mese. La control, inspectorii au verificat banii din casă și cei asupra chelnerilor. A ieșit o diferență în plus de 80 de lei, care era ciubucul din acea zi. Pentru asta am auzit că le-au dat amendă 20.000 de lei”, a spus un patron de restaurant.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed