Centura Bucureștiului, mai scumpă decât autostrada bulgarilor prin munți

0

Construcția unui kilometru din centura Capitalei, șosea cu profil de autostradă, este estimat între 9,5 și 10,2 milioane de euro, conform calculelor Money.ro după informațiile prezentate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Comparativ, bulgarii plătesc 6,9 milioane de euro pe un kilometru la autostrada Struma, cea care pleacă de la Sofia și ajunge la granița cu Grecia, la Kulata. O mare parte din această autostradă traversează o zonă muntoasă iar o porțiune de doi kilometri va fi tunel, care va costa 94,8 milioane de euro. Comparativ, centura Capitalei este toată pe zonă plată, care teoretic ar fi mai ușor de construit și mult mai ieftină.

 

Cel mai scump segment este lotul 1 aferent Centurii Sud, în lungime de 16,93 de kilometri. Costul total se ridică la 830,68 milioane de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 10,2 milioane de euro pe kilometru. Informațiile CNAIR arată că acest tronson va fi gata în trimestrul II 2023. Deocamdată nu s-a dat drumul la construcție. Antreprenorul este compania Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ș. din Turcia. Lotul 3 din Centura Nord, în lungime de 17,97 de kilometri, costă aproape 9,9 milioane de euro pe kilometru. Termenul de finalizare este trimestrul IV din 2020, deși nici aici nu s-a lucrat un metru. Constructorul este asocierea Aktor din Grecia și Euro Construct Trading 98 din România. Lotul 2 din Centura de Sud, în lungime de 16,3 kilometri, costă costă 9,2 milioane de euro pe kilometru. Finalizarea acestuia este prevăzută până la finele lui 2022. Constructorul este firma turcă amintită mai sus.

 

Autostrada Struma din Bulgaria va avea în total aproape 173 de kilometri iar costul total este estimat la 1,2 miliarde de euro.